Лісничі ДП «Перечинський лісгосп» успішно захистили проекти лісових культур

Опубліковано:

Кожне посаджене дбайливо вирощене та збережене лісівниками дерево – це без  перебільшення цінний вклад у зелену скарбницю країни, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначається через десятки років. І вимірюватиметься вона не лише у грошовому еквавіленті, тому що ліс – це частина нашого життя, фактор який відчутно впливає на екологічний стан  навколишнього середовища і на наше здоров'я.

Дати нове життя лісові – створити нові насадження – основне споконвічне завдання працівника лісової галузі.

Створення високопродуктивних та біологічно стійких лісових насаджень полягає у правильному підборі головних та супутніх порід, з урахуванням їх відповідності типам лісорослинних умов і типам лісу, у використанні правильної агротехніки створення лісових насаджень. Змішані за складом і складні за формою насадження повніше використовують природні умови і, як наслідок, більш продуктивні. Лісовідновлення здійснюється двома шляхами: природним та штучним, тобто природним поновленням та створенням лісових культур.

Захист проектів лісових культур та природного поновлення на 2018 рік проводився у приміщенні Закарпатського ОУЛМГ комісією в складі начальника відділу лісового та мисливського господарства ЗОУЛМГ Ігора Ороса, науковців Закарпатського відділення Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва, в.о. директора НПП “Зачарований край” Степана Феннича, Фелікса Гербута та провідного спеціаліста відділу лісового господарства Віктора Ріцкова. Від кожного підприємства у захисті проектів брав участь головний лісничий, спеціаліст по лісовідновленню та лісничий відповідного лісництва. Лісничі ДП “Перечинський лісгосп” успішно захистили проекти лісових культур на 2018 рік.

Аналізуючи дані заходів з лісовідновлення за 2017 рік та заплановані – на 2018 рік, можна відмітити тенденцію до зменшення площ суцільних зрубів, що в свою чергу призвело до зменшення площі лісокультурного фонду.

Наприклад, у 2017 році лісовідновлення проводилось на площі 156,1 га, на суцільних зрубах 2016 року, з них лісові культури площею 35,2 га, природне поновлення – 120,9 га.

А на 2018 рік заплановано провести лісовідновлення на площі 106,3 га, на суцільних зрубах 2017 року, з них 10,1 га посадка лісових культур, 96,2 га сприяння природньому поновленню.

До складу основних лісоутворюючих порід будуть включені бук лісовий, клен-явір та ялиця біла.

Із вищенаведених даних видно, що порівняно із 2017 роком, площа лісовідновлення у 2018 році зменшилась на 68 %, що свідчить про зменшення площі суцільних зрубів.

Саме правильно складений проект лісових культур є запорукою створення високопродуктивних, стійких лісових насаджень.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід