Сьогодні розпочалась програма обміну для студентів УжНУ – GOxChange

Опубліковано:

Протягом 10 днів вони гостюватимуть у Маріуполі, де досліджуватимуть нове місто та створюватимуть власні фото-, відео- і текстові медійні проекти про нього. Найкращі з проектів будуть опубліковані у провідних національних та регіональних медіа.

Програму обміну створено, аби студенти з різних частин країни дізналися більше про українські міста, і тим самим позбулися стереотипів один про одного. Так, при анкетуванні про Маріуполь, студенти Ужгорода зазначили, що на їхню думку, місто Донеччини небезпечне, як й інші в регіоні. Крім того, існують упередження щодо політичного та мовного питань. Утім, уже сьогодні, на спільній networking сесії молодь зі Сходу та Заходу встигли подружитися, виявивши, що їм однаково болять проблеми України і вже ж точно однакові в них студентські радості. Наступним етапом програми є створення  фото-, відео- та текстових проектів про Маріуполь, який ми не знали.

“Для пілотного проекту ми навмисно обрали дві умовно крайні точки нашої країни – Маріуполь та Ужгород. Нас не зупинила навіть логістика, адже студентам довелось провести більше 40 годин в дорозі. Впевнені, що ті зв'язки, які вже зараз розбудовуються між студентами різних міст, стануть початком міцної дружби та спільних проектів між регіонами України”, – зазначає Юлія Федотовських, керівник програми GOxChange.

Відкриття програми відбулось у Маріупольському державному університеті, де гостей зустріли студенти-учасники програми і керівництво університету. Ректор МДУ, професор Костянтин Балабанов розповів історію становлення навчального закладу та підкреслив важливість подібних програм для культурного обміну та взаємозбагачення молоді з різних регіонів країни. Також ректор познайомив учасників програми з історією заснування Маріуполя та побажав їм отримати максимум користі та задоволення від перебування у місті. “Ми дуже раді, що з'явилась програма, націлена не на міжнародні обміни – їх бо якраз вистачає і в нашому університеті, – а яка сприяє внутрішній інтеграції України”, – зауважив Костянтин Балабанов, ректор Маріупольського державного університету.

У першій програмі обміну беруть участь Ужгород і Маріуполь. Студенти Маріуполя будуть в Ужгороді з 19 по 28 березня. Для всіх учасників програма є безкоштовною. Програму здійснює громадська ініціатива GoEast разом з Маріупольським державним університетом та Ужгородським національним університетом за  підтримки European Endowment for Democracy та Міністерства молоді та спорту України.

Детальніше про програму GOxChange можна дізнатися тут.

Слідкувати за перебігом програми можна тут.

Контакт для журналістів: Тетяна Кириленко – 050 97 93 596.

Контакт для учасників: Юлія Федотовських – 098 782 84 96.

Про Захід