Буковинець 15 років майструє літак, аби… відвідати Австралію

Опубліковано:

Леонід Ковальчук свій вільний час проводить у майстерні, там збирає двомісний дерев'яний літак. Чоловік розповідає – довго шукав прототип для свого проекту. Зупинився на біплані “Джипсі Мот”. Такі моделі будували у 1925 році і використовували їх у англійських аероклубах.

Креслення цієї машини знайшов в інтернеті. Каркас зібрав з карпатської сосни і авіаційної фанери. Усі деталі виготовляє власноруч на верстаті, повідомляє “Буковина”.

ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: “Побудова наближається до фінальної стадії. Буду зашивати фанерою фюзеляж. І обтягати ще одне крило”.

У літаку встановить дизельний двигун від автомобіля Опель Астра. Важить він 140 кілограм, а паливний розхід 6 літрів на 100 кілометрів. Чоловік запевняє, повітряне судно здолає відстань у 1000 кілометрів без дозаправки, а пілот відчуватиме себе немов у кабріолеті.

 ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: Вона буде відкрита. Попереду буде тільки такий козерьок, як у мопеді. Відкрита кабіна, шолом, окуляри, білий шалик. Романтика 30-их років”.

Пан Леонід каже – понад 30000 тисяч гривень вже вклав в у свій літак. Утім, грошима йому допомагають й однодумці. Деякі деталі для своєї машини чоловіку дали у чернівецькому аеропорті.

ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: В Чернівецькому аеропорті було багато літаків АН-2. Вони закінчували свої терміни експлуатації і авіатехніки знімали з них агрегати, деталі. Можете побачити штурвал від АН-2 і прилади і деякі елементи системи керування”. 

Вага літака буде приблизно 700 кілограм, максимальну швидкість розвиватиме до 140 кілометрів на годину. Машину чоловік робить частинами, бо через великий розмір крила, вона не вміщається у приміщенні майстерні.

 ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: “Ось ви бачите, обтягнуті крила до розмальовки, ось тут хвостове оперення. Ось це руль висоти, він має три метри, ось такої ширини буде літак при перевезенні по-землі”.

Леонід Ковальчук планує пофарбувати свій літак у синій колір з жовтими елементами. Адже саме так виглядав прототип літака на якому у 1930 році Емі Джонсон з Англії полетіла у Австралію. Політ тривав 19 днів.

 ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: “Коли я будую літак, я щаслива людина. Всі проблеми, негаразди відходять на задній план, ти концентруєшся на досягненні своєї мети і виконанні поставленої задачі”.

Керувати своїм творінням чоловік буде сам. Має сертифікат приватного пілота, свій перший політ здійснив у 40 років. Нині показує екіпірування, в якому планує полетіти.

 ЛЕОНІД КОВАЛЬЧУК, АМАТОР-ЛІТАКОБУДІВНИК: “Я зібрав невеличку колекцію авіаційних шоломів. В таких шоломах в 30-их роках відважні юнаки та дівчата здійснювали польоти на літаках”.

Здійснити політ до Австралії Леонід Ковальчук планує до сторіччя першого польоту біплана “Джипсі Мот”, тобто у 2025 році.

Про Захід