Заступник мера Ужгорода взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України у Києві

Опубліковано:

Заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок взяв участь у засіданні правління Асоціації міст України, яке відбулося напередодні, 14 лютого, у Києві.

Як зазначалося на зібранні, однією з найболючіших для місцевого самоврядування є проблема заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги. Протягом 2017 року так і не була остаточно вирішена проблема погашення заборгованості з різниці в тарифах, що виникла ще до 1 січня 2016 року. Механізм визначення та погашення заборгованості з різниці в тарифах, починаючи з 2016 року, відсутній, – зауважив голова Асоціації міст України Віталій Кличко, за його словами, це сталося через законодавчу норму щодо недопустимості встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, нижчому за економічно обґрунтований.

Серед шляхів вирішення проблеми – напрацювання змін до законодавства та виділення з державного бюджету коштів на погашення заборгованості з різниці в тарифах перед підприємствами тепло- та водопостачання за минулі періоди. Для вивчення ситуації та напрацювання пропозицій Правління Асоціації створило робочу групу.

Голова АМУ відзначив, що органи місцевого самоврядування виступають за запровадження середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні через створення місцевих фінансових планів на середньострокову перспективу. Крім того, вони повинні самостійно формувати муніципальні фіскальні реєстри, щоб належним чином адмініструвати місцеві податки та збори.

Йшлося також про необхідність спрощення порядку обслуговування коштів місцевих бюджетів в установах банків держсектору; оптимізацію переліку платних послуг, які можуть надаватися установами охорони здоров'я, – йдеться на офіційному сайті Асоціації. “Ми також наполягаємо на запровадженні монетизації пільг та житлових субсидій на рівні споживача. А пільги з оплати проїзду у громадському транспорті та послуги зв'язку для окремих категорій пільговиків мають бути замінені державною адресною грошовою допомогою”, – додав Голова Асоціації міст України.

Крім того, серед пропозицій АМУ – списання заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками перед державним бюджетом, яка знаходиться на обліку в Казначействі; розширення бази оподаткування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що зараховується до місцевих бюджетів тощо.

Правління Асоціації також вважає за необхідне удосконалити бюджетне законодавство та втілити податкову реформу. Також має бути забезпечене повне фінансування з держбюджету делегованих державою повноважень, покладених на органи місцевого самоврядування, збільшена інвестиційна складова частини місцевих бюджетів через збільшення кількості джерел надходжень до бюджету розвитку.

Правління Асоціації підтримало відповідні пропозиції та схвалило рішення про їх направлення до Міністерства фінансів України.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради 

Про Захід