Голова Закарпатської ОДА: «Спробу підпалити офіс «Товариства угорської культури Закарпаття» здійснили праворадикали однієї з країн Євросоюзу»

Опубліковано:

Правоохоронні органи встановили осіб, котрі в ніч на 4 лютого намагалися підпалити офіс “Товариства угорської культури Закарпаття” (ТУКЗ) поблизу Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. Про це заявив Геннадій Москаль у присутності керівництва Генконсульства та ТУКЗ.
– Злочинці – іноземці, це двоє молодих хлопців із праворадикальної організації однієї з країн Євросоюзу, – заявляє Г.Москаль. – Одразу можу сказати, що це не громадяни Угорщини. Члени цієї організації брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих “лнр” і “днр”, вони сповідують ідеологію панславізму під егідою Росії, підтримують політику Путіна й тісно контактують із російськими правими Лімонова. Працівники Служби безпеки України ідентифікували цих людей через камери відеоспостереження, встановили, з допомогою яких мобільних телефонів вони координували свої дії, в якому хостелі проживали, на якій автозаправочній станції купували пальне для підпалу, коли перетнули кордон з Україною, нам відомі їхні прізвища, адреси і паспортні дані. Від імені облдержадміністрації висловлюю вдячність співробітникам СБУ за професіоналізм, оперативність і результативність. Встановлено, що двоє іноземців приїхали на Закарпаття напередодні скоєння злочину через пункт пропуску “Ужгород” на словацько-українському кордоні й поселилися в хостелі на вул. Льва Толстого в Ужгороді. В ніч на 4 лютого вони здійснили дві спроби підпалу офісу ТУКЗ. Спочатку після 1-ї ночі (при цьому один зі злочинців знімав підпал на смартфон, очевидно, для звіту). Залишившись незадоволеними наслідками, після 4-ї ночі вони зробили ще одну спробу підпалу. А вранці виїхали з України через той же ПП “Ужгород”. Обом іноземцям заочно буде оголошено підозру, після чого їх оголосять у міждержавний розшук. Для нас принципово, щоб злочинці були притягнуті до відповідальності й засуджені.
Таким чином констатуємо, що розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті на Закарпатті намагалася третя сторона, яка діє явно в інтересах Росії. Відповідально заявляю, що ці спроби жодним чином не вплинуть на дружні взаємини українців та угорців, а також представників інших національностей, що проживають на Закарпатті, інформує прес-служба ОДА.
 

Про Захід