Стало відомо, скільки суддів на Прикарпатті є недоброчесними і чому

Опубліковано:

Сьогодні, 14 лютого, в Івано-Франківську презентували напрацювання руху “ЧЕСНО – фільтруй суд”.

Як стверджують активісти, кожен третій суддя апеляційного суду Івано-Франківської області – недоброчесний. У відсотковому відношенні це 33%. Ці люди порушили щонайменше один критерій доброчесності — виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції, порушення прав людини, порушили суддівську етику, повідомляє “ГК”.

Активісти “Чесно” аналізували інформацію щодо працівників Феміди з відкритих, доступних джерел. За словами керівника відділу комунікації та адвокації Центру демократії та верховенства права Лілії Дроздик, ми усі спільно несемо відповідальність перед майбутнім, і тому вони доволі серйозно взялися за суддів.

В апеляційному суді Івано-Франківської області працює 18 суддей, шестеро з них порушили критерії доброчесності. Порушив етику суддя Гандзюк, якого затримали за кермом у нетверезому стані. Один із суддей має непрозорі статки, п'ятеро причетні до ухвалення сумнівних рішень,

“У червні, коли розпочали роботу, ми поставили перед собою амбітну мету — зібрати профайли про всіх суддів, які працюють в судовій системі України. Почали з Верховного суду. Ця інформація стала корисною і для громадськості, і для конкурсної комісії під час відбору до Верховного суду. Після того почався аналіз суддей в регіонах, почали з апеляційного”, – каже Лілія Дроздик.

Невдовзі активісти планують презентувати повну базу щодо суддів у кожному суді Прикарпаття.

Про Захід