Київський суд засудив на 13 років вбивцю мукачівського бізнесмена

Опубліковано:

В п'ятницю, 9 лютого, у Святошинському районному суді міста Києва завершився судовий розгляд у справі про замовне вбивство мукачівського підприємця, виконавця визнано винним за всіма інкримінованими статтями, він отримав 13 років позбавлення волі. 56-річний організатор вбивства досі знаходиться у розшуку, інформує ГУНП у Закарпатській області.

Нагадаємо, що 27 січня 2014 року до Мукачівського відділу поліції звернулася місцевий адвокат, яка розповіла, що знайшла свого клієнта з вогнепальним пораненням за місцем його проживання. Вечір та ніч з вбитим провела дуже налякана 5-річна донька потерпілого. Дитина була вдома, коли її батька позбавили життя, але боялася кликати на допомогу. Співробітники ГУНП в Закарпатській області розповідають, що найголовнішою їх зачіпкою в добре спланованому злочинцями вбивстві стали залишки саморобного глушника до зброї. Під час його виготовлення було використано специфічний матеріал – армований скотч. Оперативники та слідчі перевірили всі торгові заклади, де продавався цей товар, і виявили факт схожої покупки в місцевому будівельному гіпермаркеті. На всіх записах з камер спостереження чітко було видно, що чоловік, який придбав товар, не мав наміру бути викритим: він намагався уникати об'єктивів, мав накладні ніс та бороду. Проте поліції вдалося встановити машину, в яку сів підозрюваний. Виявилося, що автомобіль “Mitsubishi” орендували в київській фірмі. Власники прокату надали поліції інформацію про клієнта, який взяв авто, з'ясувалося, що для цього клієнти використали підроблені документи. Фірма практикувала оснащення своїх машин GPS-навігаторами. Завдяки цьому поліція встановила, що орендований “Mitsubishi” в день вбивства бізнесмена здійснив поїздку з Києва в Мукачево, а потім поїхав в аеропот “Жуляни”. Поліція опрацювала інформацію про всіх, хто покидав межі України. Крім цього, завдяки GPS вдалося встановити місце, де злочинці випробовували зброю, та викинули знаряддя вбивства.

Під час оперативно-розшукових заходів працівники поліції встановили, що вбитий мукачівець напередодні отримав рішення суду, яке дозволяло йому бачитися з сином, хоча колишня дружина прагнула повністю заборонити спілкування батька та дитини. Під час вивчення всіх особливостей їх родинних конфліктів вдалося встановити, що активну участь в них брав чоловік сестри колишньої дружини потерпілого. Він жив і працював в Києві. Поліція мала переконливі докази, що цей чоловік на момент вбивства знаходився в Мукачеві, хоча він мав інші аргументи – митний контроль в аеропорту при вильоті в Москву, рахунки з готелю в столиці Російської Федерації, телефонні дзвінки зі свого номера того дня.

Поліція Закарпаття зібрала докази та довела, що швагер вбитого дійсно напередодні вбивства вилетів до Москви та поселився в готелі. В тій подорожі його супроводжувала дівчина зі служби ескорту, саме вона і лишилася в столиці з телефоном підозрюваного. Сам він на таксі повернувся до Києва. За підробленими документами чоловік взяв в оренду авто та разом з 36-річним кілером поїхав до Мукачева. Після вбивства швагер за підробленим паспортом сів на літак в аеропорту “Жуляни” і повернувся в Москву. Через деякий час чоловік прилетів в Україну під власним ім'ям, у такий спосіб створивши собі алібі.

Поліція маючи достатньо доказів затримала обох підозрюваних, їм в суді вибрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Обом повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого п. 11 та 12 ч. 2 ст. 115 ККУ, тобто умисне вбивство, вчинене на замовлення та ряді супровідних злочинів, таких як незаконне поводження зі зброєю. Коли досудове розслідування було завершено і поліція передала матеріали справи з обвинувальним актом до суду, злочинці за допомогою адвокатів, користуючись прогалинами нового КПК, змогли вийти на волю на деякий час. Одного з них вдалося спіймати, інший розшукується досі.

Минулого тижня суд поставив першу крапку у цій справі, безпосередній виконавець отримав 13 років позбавлення волі. Проте справу ще не завершено. Доки замовник та головний організатор ще на волі, говорити про відновлення справедливості рано. На Закарпатті злочин, який трапився 4 роки тому, досі в людей на вустах – і не лише через зухвалість та цинічність вбивць. Хоча підприємця позбавили життя на очах у маленької наляканої доньки, але їх родина назавжди серед мукачівців запам'ятається через інше. Їх пам'ятатимуть, як приїжджих, які любили закарпатський край не менше, ніж місцеві, та залишили по собі спадок. І хоча сьогодні кав'ярні вбитого належать різним підприємцям, їм зберегли колишні стиль і назви…

 

Про Захід