Закарпатські митники обговорили питання дії «єдиного вікна»

Опубліковано:

Напередодні, 8 лютого, в Закарпатській митниці ДФС відбулось засідання Громадської ради при Головному управлінні ДФС у Закарпатській області.

Впродовж засідання учасники – члени Громадської ради, представники суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, перевізники, представники контрольних служб та Закарпатської митниці ДФС обговорили питання дії “єдиного вікна”, контроль у спільних пунктах пропуску, прикордонно-митну інфраструктуру та штатний розпис Закарпатської митниці ДФС.

Голова митного комітету при Громадській раді Володимир  Суліма зауважив, що 1 лютого, в день впровадження “єдиного вікна”, прийнято постанову Кабміну, яка дещо спростила, дещо змінила, а дещо відмінила. – Тому ми хотіли б сьогодні знати, як працює “єдине вікно”, і як працюватиме далі, – зазначив Володимир Суліма.

– Напруга перших днів спала. Є відтермінування. Але було б добре, якби ми збиралися періодично, обговорювали проблемні питання, щоб бути готовими до травня, коли “єдине вікно” запрацює повноцінно, – підкреслив Микола Ясевич, в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС.

– Ті зміни, які були внесені в 364 Постанову по роботі з “єдиним вікном”, по реалізації цього принципу всі ознайомилися. Водночас, згідно з тими змінами , які були внесені до 31 січня 2019 року, відтермінували порядок подання і прийняття рішення самим підприємством щодо подачі декларації в разі проходження державних видів контролю. За рішенням підприємства, це тепер буде здійснюватися у випадках, якщо будуть ввозитись чи пересилатись товари в міжнародних-поштових відправленнях, а також в разі переміщення товарів транзитом, коли вони будуть вивозитись за межі митної території України іншими видами транспорту, не автомобілем. Також якщо буде здійснюватись декларування таких товарів  у тих місцях митного оформлення, які внесені в перелік місць і перебувають там менше ніж 90 днів, – поінформувала учасників засідання Оксана Малець – заступник начальника відділу організації митного контролю управління організації митного контролю та оформлення Закарпатської митниці ДФС.

Крім того, за словами Оксани Малець, до 3 травня 2018 року, щоб налагодити роботу в пунктах пропуску, підприємства мають можливість вибирати чи подавати декларацію в електронному вигляді чи здійснювати оформлення в традиційному вигляді, не проходячи оформлення за принципом “єдиного вікна”. – З 1 лютого пройшло не так багато часу, але зважаючи на ту звітність, яка формується у нашій інформаційній системі “Інспектор”, можна відмітити, що особливо в тих місцях митного оформлення, які працюють за принципом “єдиного вікна”, з 1 серпня 2016 року, тенденція є до збільшення видів контролю, – підкреслила заступник начальника відділу організації митного контролю.

– Якщо аналізувати  весь період роботи з 1 серпня 2016 року по сьогоднішній день, то всього за вісім днів, у кількісному виразі цих видів контролів, складає 74% від всього попереднього періоду. Тобто було випадків до чотирьохсот, а тепер уже ця цифра сягає понад півтора тисячі. Тобто, ми можемо констатувати, що “єдине вікно” запрацювало, проте не без труднощів, зокрема, що стосується підключення Інтернету до деяких автомобільних пунктів пропуску. Проте, ми робимо все можливе щоб вирішити це питання, – наголосив Микола Ясевич.

Також в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС звернувся до учасників засідання з проханням, якщо виникають якісь питання чи труднощі, необхідно в письмовому вигляді звертатися до контролюючих служб, і до митниці зокрема.

Наразі у Верховній раді України зареєстрований законопроект 7010, який комплексно може вирішити всі види здійснення державного контролю за принципом “єдиного вікна”. Учасники засідання Громадської ради домовились спільно попрацювати та вивчити цей законопроект, і всі підзаконні нормативні акти й запропонувати комплексні зміни, які би його удосконалили.

ДФС у Закарпатській області

 

Про Захід