Перечинська об’єднана громада готова до прийняття стратегії розвитку

Опубліковано:

Сьогодні, 8 лютого, в Перечинській об'єднаній територіальній громаді відбулося громадське обговорення стратегії розвитку громади до 2025 року.

Її презентувала Іванна Тирпак, начальник відділу економічного розвитку, міжнародних відносин, інвестицій та туризму Перечинської міськради.

Громадське обговорення – передостанній крок до прийняття стратегії. Вже за тиждень, 15 лютого, відбудеться засідання сесії Перечинської міськради, на якому, серед інших питань, депутати розглянуть також і документ, згідно з яким громада житиме та розвиватиметься наступні 7 років.

Процес стратегування тривав з літа 2017 року, і до  нього було залучено близько 100 учасників, проведено 5 робочих груп та 5 проміжних зустрічей у колі експертів. Результатом даної роботи стала стратегія, яка послужить важливим інструментом розвитку громади.

“Чесно кажучи, я здивований такою активністю людей, – зізнався голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк. – 75 чоловік прийшло на громадські слухання. Такого у нас ще ніколи не було. Не знаю, яке саме питання викликало найбільший інтерес (всього на обговорення винесли три питання – громадський бюджет, стратегію розвитку та генеральний план громади. – Авт.), припускаю, своя зацікавленість була по кожному питанню. Сьогоднішні громадські слухання – це перспектива наших подальших дій. Найперше мова про стратегію. Вона скрупульозно розроблена, якісно підготовлена. Але найважливіше, на мою думку, що вона реальна. За три роки ми маємо вкластися в розвиток громади і показати результат.

Поряд зі стратегією важливими є підготовка та затвердження генерального плану. Це також стратегія нашого розвитку. У генеральному плані ми запланувати і будівництво об'їзної дороги, виділення ділянок для будівництва, чого чекають дуже багато людей. Раніше розширяли межі населених пунктів і вони залишалися незатребуваними, тому що генплан не розробляли. Ділянки не виділяли і ніхто не міг будуватися. Зараз у нас є реальна можливість таку ситуацію виправити. Ми хочемо цим займатися, бо з'являється можливість збільшувати населення ОТГ та економічну базу. Сьогоднішній день показав, що ми на правильному шляху. Люди це сприймають, вони розуміють перспективу і найголовніше – вони цікавляться”.

За словами голови громади, він впевнений, що 15 лютого депутати приймуть стратегію розвитку, оскільки більшість з них брали безпосередню участь у її розробці і на сьогоднішньому громадському обговоренні були присутні близько половини з 26 депутатів міськради. Тому Іван Погоріляк не бачить якихось перепон у затвердженні стратегії розвитку.   

“Прийняття Стратегії розвитку громади до 2025 року є однією з найважливіших подій Перечинської ОТГ. Беручи участь у розробці стратегії, хотів би відзначити, що вона відбувалася у відповідності з методологією програми “U-LEAD з Європою” та засновувалася на максимальному залученні до роботи мешканців громади, представників міської ради та зовнішніх експертів, – коментує Микола Сюсько, радник з питань регіонального розвитку Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. – Якщо ще декілька років тому мало хто думав про розроблення стратегії у невеличких містечках, то завдяки децентралізації, збільшенню місцевих бюджетів та передачі реальних повноважень на місця, зараз це є не просто даниною моді, але й необхідною передумовою успішного розвитку громади. Найважливішим є те, що члени робочої групи, міський голова розуміють важливість даного документу, що має сприяти успішній реалізації стратегії. Важливим моментом є те, що також було розроблено План реалізації стратегії в якому міститься перелік конкретних проектів, які хочуть реалізувати в громаді в найближчі роки”.

Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування

Про Захід