В Ужгороді 5 років власники “Корзо” судяться за свій магазин

Опубліковано:

Дев'ятеро ошуканих співвласників ТОВ “Магазин “Взуття”, в липні 2013 року звернулись до місцевого суду з позовом про повернення приміщень магазину “Корзо”, який був привласнений колишнім керівником Товариства та переоформлений на власну доньку та подругу.

Рішення місцевого та апеляційного суду, яким приміщення було повернуто Товариству як дійсному власнику набули законної сили 06.03.2015р.

В тому в липні місяці цього ж року виконавчою службою магазин “Корзо” було вилучено в так званих “набувачів” та повернуто Товариству.

Поки розгляд справи тривав понад два роки, порядок реєстрації прав за рішенням суду змінився. Товариству для завершення перереєстрації необхідно було отримати свідоцтво про право власності, яке Запорожець Н.П. надала нотаріусу Сабов Оксані Іванівні для переоформлення майна Товариства.

Нотаріус відповідно до нотаріального законодавства повинна була одразу повернути свідоцтво Товариству як дійсному власнику. Проте чи багато важить закон з його вимогами для нотаріуса Сабов О.І.? Взагалі нічого не важить! Вона вже майже третій рік не виконує прямі вимоги закону та свідоцтво Товариству не повертає. Зрозуміла річ, адже саме цей нотаріус посвідчувала весь ланцюжок договорів по відчуженню, саме цей нотаріус “покриває” всі зроблені за її участі оборутки з майном Товариства на підставі підроблених протоколів.

Товариство звернулось з позовом до нотаріуса Сабов О.І. про зобов'язання її повернути свідоцтво про право власності.

Місцевий суд в жовтні 2017 року, після 10 місяців розгляду справи, постановив рішення на користь Товариства та зобов'язав нотаріуса повернути свідоцтво про право власності.

Нотаріус оскаржила рішення суду, вказуючи на те, що це порушить права її клієнтів, людей які “набули” таке майно і є його власниками. Як кажуть, вуаль скинуто, нотаріус Сабов О.І. вже прямо та офіційно такими діями підтверджує свою причетність до схеми по заволодінню майном товариства та пов'язаність з рейдерами магазину “Корзо”.

Проте, подив в цій ситуацій викликає не поведінка нотаріуса, а рішення апеляційного суду, який 25.01.2018р. скасував рішення місцевого суду про повернення нотаріусом свідоцтва Товариству.

Після отримання повного тексту рішення, спробували з'ясувати чому ж апеляційний суд прийшов до висновку не повертати свідоцтво Товариству?

Виявляється, яка вказано в рішенні, суд не побачив існування між товариством та нотаріусом матеріально-правового спору, а позов заявлено передчасно. Суд так і не відповів на питання чому саме цей нотаріус може не виконувати вимоги закону. Такий висновок є абстрактний і зводиться до заперечення очевидних речей.

Тобто, нотаріус три роки не повертає свідоцтво товариства в порушення прямих вимог закону, і цього часу виходить не достатньо, щоб відновити законність та зобов'язати заангажованого нотаріуса його виконувати.

Сподіваємось Верховний Суд України зможе побачити реальний бік цієї справи та відновить верховенство Закону, не зважаючи потреби “закулісних” учасників цього процесу.

Вже триває п'ятий рік як справа “Корзо” розглядається судами. Пройдено всі можливі інстанції як в загальних, так і господарських судах. Як правило, всі касаційні суди завжди бачили очевидні речі і ставали на сторону ошуканих співвласників, захищаючи інтереси Товариства.

Ініціативна група магазину “Корзо” 

Про Захід