Стало відомо, як після медреформи працюватимуть лікарні в Тернополі

Опубліковано:

Про нові рішення щодо утримання лікувальних закладів і специфіки їх роботи у 2018 році повідомив на прес-конференції у Тернопільській міськраді начальник відділу охорони здоров'я міста Ростислав Левчук і головні лікарі обласного центру.

За словами Ростислава Дмитровича, підготовку до нової роботи медичних закладів у Тернополі розпочали ще за кілька років до реформи. У кінці року президент підписав два законопроекти, які дали старт медичній реформі – це ЗУ “Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів”, а також – “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”. Цими документами передбачається старт реформи у 2018 році та почнеться вона з первинної ланки. Вторинна ланку почнуть реформувати з 2020 року. До цього часу всі міста, села, громади повинні підготуватися до цієї реформи, інформує “Сорока”.

– Для того, аби первинна ланка почала працювати в режимі економічних і медичних змін, необхідно зробити заклади охорони здоров'я некомерційними, неприбутковими організаціями. Цю роботу ми розпочали кілька років тому. Зараз усі комунальні заклади почали функціонувати у статусі некомерційних. Попередньо вони виступили в ролі пілотних проектів та показали свою ефективність, а з 1 січня 2018 року ми вже працюємо у статусі некомерційних підприємств. Це дає економічну та господарську свободу, – розповів Ростислав Левчук.

Як зазначив начальник відділу охорони здоров'я Тернополя, основним завданням реформи є збереження рівня надання медичної допомоги, наближення до населення та покращення спектру медичних послуг. Для цього у Тернополі була проведена важлива робота – заклади перетворені у підприємства, створено електронний реєстр і мережу на первинній ланці, забезпечено повністю всі робочі місця комп'ютерною та організаційною технікою, навчено персонал, створено реєстр пацієнтів, лікарів.

– На сьогодні ми повністю готові до початку медичної реформи. Наші заклади первинної ланки зареєстровані в системі eHealth. Наразі ми очікуємо розпоряджень від Міністерства охорони здоров'я, що з квітня можна почати укладати декларації, а згодом – угоди на надання первинної медичної допомоги, – додав Ростислав Дмитрович. 

Незабаром в Україні запрацює Національна служба здоров'я, яка почне моніторити, відстежувати та оплачувати спочатку первинній ланці за кожну виконану послугу.

– Ми затвердили фінансові плани, якими встановили напрямки діяльності охорони здоров'я відповідно до їх можливостей, профілю і потреб. Вчорашнім рішенням виконкому ми затвердили такі напрямки роботи закладів охорони здоров'я:

– Тернопільська комунальна міська лікарня швидкої допомоги № 1 – уся невідкладна екстрена медична допомога. Ми практично зберегли її спеціалізацію і додали ще надання допомоги дорослим інфекційним хворим;

– Тернопільська комунальна міська лікарня № 2 – уся планова медична допомога, акушерство, гінекологія і родопоміжні медичні послуги, амбулаторна служба;

– Тернопільська міська лікарня №3 – реабілітація, відновне лікування, хоспісна допомога та поліклінічна допомога 2-го рівня;

– Для дитячої міської лікарні ми зберегли функції надання медичної допомоги дітям, у тому числі лікування інфекційних дитячих захворювань.

Згідно нової реформи розпочнеться приписна кампанія, тобто громадяни зможуть обирати собі лікаря первинної ланки та офіційно укладати з ним угоду.

– До того моменту, коли ми почнемо працювати у новому режимі з 1 липня, закликаємо усіх тернополян зареєструватись за принципом дільничності. Необхідно представити паспорт, ідентифкаційний код. Тоді влітку не буде великого напливу громадян і це спростить процес укладання угод, – додала заступник начальника відділу-завідувач сектору охорони здоров'я Тернополя Ольга Ярмоленко.

Про Захід