Жителям Луцька планують підвищити плату за опалення

Опубліковано:

ДКП “Луцьктепло” має намір підвищити тарифи на опалення для населення, бюджетних установ і релігійних організацій.

На теплову енергію: для населення ріст становитиме 1 %, для бюджетних установ та інших споживачів – на 0,7 % та для релігійних організацій – на 1,4%, повідомляє “Перший”.

На послугу з централізованого постачання гарячої води: для населення – за умови підключення рушникосушильників до системи гарячого водопостачання та за умови відсутності рушникосушильників на 1,05 %, для управителів багатоквартирних будинків на 1,03 %; для бюджетних організацій та інших споживачів на 0,78 %.

На послугу з централізованого опалення, що надаються населенню (для абонентів житлових будинків без приладів обліку теплової енергії) підвищення планується на 1 %.

Розрахунки тарифів на теплову енергію виконані з дотриманням вимог Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги”.

Відповідно до статті 8 вищезгаданої постанови коригування тарифів здійснюється у разі зміни протягом дії тарифів обсягу окремих витрат, пов'язаних з провадженням ліцензованої діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, з причин, які не залежать від ліцензіата, зокрема збільшення розміру мінімальної заробітної плати у державі, підвищення або зниження цін і тарифів на паливно – енергетичні та інші матеріальні ресурси.

Перерахунок тарифів проводився коригуванням лише тих складових частин структури тарифів, за якими відбулись цінові зміни.

Станом на 1 січня 2018 року тариф на електричну електроенергію (2 класу напруги) ПрАТ “Волиньобленерго” становить 206,839 коп./кВт*год. У розрахунку статті “витрати на електроенергію” у діючому тарифі  застосовувалась ціна 193,603 коп./кВт*год. Таким чином, відбувся ріст витрат на електроенергію на 2,6 млн.грн у порівнянні з діючими тарифами на теплову енергію.

У діючих тарифах на теплову енергію фонд оплати праці розрахований на середньозважений мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб 1703 грн. З 01.01.2018 він становить 1762 грн, після коригування, річний фонд оплати праці збільшиться на 2,6 млн. грн. більше ніж у тарифах затверджених рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 6.12.2017 № 730-1. Відповідно відбудеться ріст витрат на сплату єдиного соціального внеску (на 572 тис.грн).

Постановою НКРЕКП від 28.12.2017 № 1575 “Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 16 червня 2016 року №1141” було скориговано тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення КП “Луцькводоканал”. Тарифи на водопостачання та водовідведення зросли з 4.73 до 4.82 за 1 куб.м, та з 4,63 до 5,08 за 1 куб.м. відповідно. Витрати на водопостачання та водовідведення у прогнозованому тарифі у порівнянні з  діючим тарифом зросли на 44,1 тис.грн.

Витрати на холодну воду для послуги з гарячого водопостачання зросли на 138,1 тис. грн, у порівнянні з відповідними витратами у діючих тарифах на послуги з гарячого водопостачання (7 256,37 тис.грн. проти 7 394,44 тис.грн).

Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 15.11.2017 № 700-1 “Про скориговані тарифи на теплову енергію, що реалізується Волинським академічним обласним українським музично-драматичним театром Т.Г.Шевченка” було встановлено нові тарифи на теплову енергію у розмірі 1495,6 грн/Гкал (без ПДВ), що на 422,12 грн/Гкал більше, ніж попередні (1073,48 грн/Гкал), які були застосовані при розрахунку витрат на покупну теплову енергію  ДКП “Луцьктепло”. Таким чином, після коригування, витрати на дану статтю тарифу зросли на 2,9 тис.грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 Закону України “Про теплопостачання” тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Встановлення тарифів на теплову енергію нижче від розміру економічно обґрунтованих витрат на її виробництво, транспортування та постачання не допускається. Аналогічні за змістом норми щодо тарифоутворення містяться і в Законі України “Про житлово-комунальні послуги”, це ч. 3 ст. 31.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об'єднань, приймаються на протязі 14 календарних днів з дня опублікування матеріалів в засобах масової інформації у письмовому та/або електронному вигляді за адресою: ДКП “Луцьктепло”, вул. Гулака-Артемовського, 20, м.Луцьк 43021, [email protected].

Про Захід