Якою була екстрена медична допомога у 2017 році?

Опубліковано:

Це дізнаються депутати Закарпатської облради, вивчаючи проект рішення “Про стан виконання в області у 2017 році вимог Закону України від 5 липня 2012 року № 5081-VI “Про екстрену медичну допомогу”,.

У документі, який вносить департамент охорони здоров'я ОДА на розгляд 10-ї сесії, йдеться, що за 2017 рік лікарськими та фельдшерськими бригадами Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги виконано 209 623 виїзди, з них у сільській місцевості – 107 191. Порівнюючи з аналогічним періодом минулого року зменшилася загальна кількість виїздів на 13 786 (6,5%), в основному за рахунок зменшення кількості виїздів з приводу нещасних випадків, травм, отруєнь, раптових  та хронічних захворювань тощо.

У середньому за добу торік за медичною допомогою звернулось 574 хворих, у 2016 році – 612.  При амбулаторних зверненнях надана допомога 32 022 особам, що на 12 744 осіб менше, ніж за 2016 рік. Для госпіталізації доставлено бригадами швидкої меддопомоги 39 106 хворих і здійснено 35 транспортувань пацієнтів на лікування до медзакладів ІV рівня та 5 перевезень пацієнтів на лікування за кордон (Угорщина, Польща, Італія).

Щодо нормативних показників: прибуття бригад екстреної меддопомоги торік на місце виклику у місті до 10 хв з моменту звернення становить  91,7%, у сільській місцевості до 20 хв з моменту звернення – 88,3%.

Створена оперативно-диспетчерська служба ЗТЦЕМД для 3-х пілотних районів краю − Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського. З метою створення системи оперативного управління службою екстреної меддопомоги на території всієї області завершено виготовлення проектно-кошторисної документації по об'єкту “Реконструкція оперативно-диспетчерської служби Закарпатського територіального центру екстреної  медичної  допомоги”. Орієнтовна вартість проекту, який проходить експертизу, -8,5 млн грн. Приміщення підготовлено протягом листопада-грудня 2017 року в повному обсязі для розміщення центральної оперативної диспетчерської. Вартість робіт – 742,03тис грн.

Для підвищення професійного рівня медпрацівників цього центру  проведено тренінги „Невідкладні стани у кардіології: як зменшити смертність? Практичні кроки на догоспітальному етапі”, в яких взяло участь 120 лікарів і 540 фельдшерів Центру. Врамках реалізації субпроекту Світового банку для служби екстреної меддопомоги області придбано 22 спеціальні санітарні автомобілі, з них 16 – типу В та 6 – типу С.

Кошторис ЗТЦЕМД на 2017 рік було затверджено із змінами та доповненнями по загальному фонду на забезпечення надання ЕМД населенню – в сумі 151 181,45тис грн, на придбання лікарських засобів та виробів медпризначення –  4 458,00 тис грн. Це на 48,5% більше у порівнянні з 2016 роком. Кошторисом також передбачено та виділено 1 149, 20 тис грн на реконструкцію оперативно-диспетчерської служби. По спецфонду надійшло власних надходжень у сумі 229,26тис грн, які поступили від надання платних послуг за транспортування тіл померлих у морги лікарень, за супровід бригадами ЕМД різних заходів. Залишок коштів власних надходжень на кінець звітного періоду – 203,56 тис грн.

За словами директора департаменту охорони здоров'я ОДА Володимира Марковича, для покращення своєчасності та безперебійності, якості та ефективності надання екстреної меддопомоги потрібно додатково ввести 27 бригад та відкрити 20 пунктів постійного їх базування. Необхідно також поновити автопарк ЗТЦЕМД, закупивши 44 санітарні автомобілі типу В (орієнтовна вартість одного автомобіля 2 000 тис грн) та 10 санітарних автомобілів типу С (орієнтовна вартість одного автомобіля 2 400 тис грн), забезпечити працівників виїзних бригад спецодягом єдиного зразка відповідно до вимог чинного законодавства (орієнтовна вартість одного комплекту одягу 6,0 тис грн), створити навчально-тренувальний центр, де проводити регулярні тренінги, семінарські заняття з відпрацювання практичних навичок з лікарським та фельдшерським персоналом з надання екстреної меддопомоги на догоспітальному етапі та навчання іншого персоналу домедичної допомоги. Важливо також забезпечити всі бригади медобладнанням: дефібриляторами, кардіомоніторами, електрокардіографами, дихальною апаратурою.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід