На Закарпатті стартує програма з перепідготовки та соціальної адаптації військових

Опубліковано:

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стане “Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців, учасників АТО  та членів їх сімей в Україні”. Професійна перепідготовка на цивільні спеціальності, психологічна реабілітація демобілізованих військовослужбовців – таку мету ставить перед собою спільний Україно-Норвезький міжнародний проект на Закарпатті.

Програма з перепідготовки та соціальної адаптації військових діє в Україні вже 10 років (7 тис.випускників), віднедавна скористатися можливостями можуть і бійці АТО, які вже звільнилися у запас чи планують звільнитися.  З лютого програма розпочинається і на Закарпатті, яке приєднається до решти 17-и областей, де військовослужбовці вже тривалий час беруть участь у такій підготовці. Про це розповіла Ольга Костянець, представник ГО “Наше рідне Закарпаття”, яка з партнерами  “Україна – Норвегія” в Закарпатті” – Міжнародний благодійний фонд “Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації” (м. Київ) реалізує проект. “Виконавці основної частини проекту – Ужгородський Національний університет і норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проекту за обраними спеціальностями, – каже Ольга Костянець. — Особливість Закарпатського регіону – перспектива  розвитку туристичної галузі, тому у нашому краї обрано напрям “Менеджмент туристичної та готельно-ресторанної сфери”. У рамках реалізації проекту його учасники отримають не тільки теоретичну підготовку у виші, а й перспективу відкриття власного бізнесу. До участі запрошуються військовослужбовці Збройних Сил України, МВС, СБУ, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, ДСНС. Також учасниками проекту можуть бути військовослужбовці, що підлягають звільненню у поточному році. Участь в проекті можуть брати дорослі члени сімей означених категорій військовослужбовців. Це наймасштабніша програма в Україні для військовослужбовців. Особлива увага приділяється учасникам АТО”.

Для участі у курсі лекцій та практичних завдань, які проводитимуть на базі УжНУ викладачі та фахівці туристичної сфери, необхідно зателефонувати за номерами:

0502889086 Сергій Анатолієвич

0974398661 Ольга Михайлівна

Або зайти на сторінку ФБ ГО “Наше рідне Закарпаття”.  Вже записалося 15 осіб, набір триває до 20 лютого, відберуть 30 найбільш вмотивованих учасників. Курси триватимуть 3 місяці. Курс сертифікований УжНУ та університетом Nord (Норвегія), після закінчення учасники отримають відповідні свідоцтва.  

Федір Шандор, професор УжНУ зауважив, що у викладачів УжНУ є досвід з проведення подібних курсів. “Дуже добре, що Закарпаття приєдналося до цієї програми, – каже Федір Шандор. – Ті, хто пройде відбір, має отримати не тільки теоретичні знання, але й створити свій бізнес-проект. У нас також передбачено у ході навчання  два практичні виїзди з демонстрацією того, що можна зробити власними руками. Туристична галузь-перспективна в нашій області, брак працівників у ній складає іноді до 80%. Після нашого курсу ми плануємо продемонструвати статистику працевлаштування”.

Василь Братасюк, майбутній слухач курсів, син учасника учасник бойових дій в зоні АТО, брат військовослужбовця, зголосився до участі в програмі. Каже, що хоче спробувати себе у новій сфері, отримати певний досвід, навчитися. “Я – студент УжНУ, працюю баристою, працював на інших роботах. Коли дізнався про таку можливість для родин військовослужбовців, вирішив податися”, – прокоментував Василь Братасюк.

Партнери проекту “Україна – Норвегія” в Закарпатті” – Міжнародний благодійний фонд “Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації” (м. Київ) та громадська організації “Наше рідне Закарпаття”. Виконавці основної частини проекту – Ужгородський Національний університет і норвезький університет NORD, які організовують і здійснюють професійну перепідготовку учасників проекту за обраними спеціальностями.

Фото А.Семенюк

    

Про Захід