В Ужгороді відбулось засідання Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування

Опубліковано:

У середу, 31 січня 2018 року, в Ужгороді відбулося засідання Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування, організоване Закарпатським РВ АМУ в рамках проекту “Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні” (“Пульс”) за фінансової підтримки USAID. У його роботі взяли участь міські, селищні та сільські голови – члени АМУ, завідувач кафедри землевпорядкування та кадастру УжНУ В. Пересоляк, експерти, журналісти.

Тема обговорення: “Лобіювання прийняття змін до законодавства щодо розпорядження міськими (селищними, сільськими) радами землями поза межами населених пунктів”.

Відкрив засідання виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Іван Ревтій. “Асоціація міст України послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об'єднаним громадам, що  забезпечить наповнення бюджетів ОТГ та сприятиме їх просторовому розвитку”,-  підкреслив у вступному слові І. Ревтій.

“Управління земельними ресурсами – це саме ті повноваження, які мають здійснюватися на місцях, адже саме територіальні громади зацікавлені у своєму розвитку і надходженнях до своїх бюджетів, за рахунок яких вони будуть розвивати свою інфраструктуру – дороги, площі, парки, дитячі садочки, школи. Для цього потрібен ресурс. Цей ресурс можна отримати за рахунок плати за землю”,  – наголосив у своєму виступі голова Закарпатського РВ АМУ, Ужгородський міський голова  Богдан Андріїв.

У дискусії взяли участь консультант з правових питань  ЗРВ АМУ Олег Лукша, міські і сільські голови: Тячева – І.Ковач, Іршави – С.Бобик, Хуста – В.Кащук, Міжгір'я – В.Цімбота, Поляни – І. Дрогобецький, Невицького – М.Лаба та інші. Її учасники були єдиними у тому, що  нині вкрай важливо знайти порозуміння між різними гілками влади на місцях і працювати в одному руслі задля розвитку громад.

Народний депутат Роберт Горват передав свої вітання учасникам засідання та запевнив у подальшій підтримці ініціатив, з якими виступає Асоціація міст України. “Прийняття ряду законопроектів, що вже включені до порядку денного парламенту, дозволить зміцнити місцеве самоврядування, розширити його повноваження та надати додаткові важелі для ефективного продовження розпочатих реформ, які схвально сприймає суспільство. Я докладу усіх зусиль, щоб децентралізаційні законопроекти були прийняті. Серед них – законопроект  №7363 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин”. Він поданий Президентом України і має високий шанс на прийняття. Наш Комітет з питань податкової та митної політики вже рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу. Наразі маємо домогтися на законодавчому рівні вирішення питання передачі громадам земель, які перебувають поза межами населених пунктів. Сьогодні нашим пріоритетом має бути співпраця органів державної влади і місцевого самоврядування у формуванні і схваленні Перспективного плану об'єднаних територіальних громад та їх практичного утворення. Тим паче, що бажаючих створити нові ОТГ на Закарпатті чимраз стає більше”, – заявив Роберт Горват.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід