На Закарпатті заборгованість по платежах до Пенсійного фонду склала 53,5 мільйона гривень

Опубліковано:

Найбільша заборгованість значиться в об'єднаних управліннях Пенсійного фонду України: Тячівському – 28,4 млн. грн., Виноградівському – 9 млн. грн., Ужгородському – 5,7 млн. грн., Перечинському – 3,8 млн. грн. та Мукачівському – 3,6 млн. гривень. 
Темпи зростання до початку року становлять107,7 відсотка, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.
Заборгованість по пільгових пенсіях в області порівняно до початку року збільшилася на 4,5мільйона гривень і становить 41,5 мільйона гривень.
Найбільші суми не відшкодованих пенсій до Фонду залишаються за підприємствами таких об'єднаних управлінь області: Тячівського – 25,1 млн. грн., Виноградівського – 6,5 млн. грн., Ужгородського – 3,1 млн. грн. та Перечинського – 2,6 млн. гривень.
Питома вага не відшкодованих коштів зазначених міст та районів становить 89,9 відсотка до загального боргу по пільгових пенсіях по області. Найбільше зростання боргу з початку року відбулося в Тячівському об'єднаному управлінні – на 3,0 млн. грн. за рахунок державного підприємства “Солотвинський солерудник”, місячне нарахування по пільгових пенсіях якого становить близько 231 тисяча гривень, стосовно якого порушено справу про банкрутство та триває ліквідаційна процедура. Заборгованість цього підприємства-банкрута станом на 1 січня 2018 року становить 23,3 мільйона гривень, що становить 43,5 відсотка від загальної заборгованості по області. 
Із загальної суми заборгованості 6,7 мільйона гривень, або 12,5 відсотка значиться за економічно активними платниками.
Борг платників, щодо яких порушено справу про банкрутство або визнано банкрутами, становить 34,3 мільйона гривень, або 64,1 відсотка.
– З метою погашення заборгованості до Пенсійного фонду до підприємств-боржників застосовувались заходи, передбачені чинним законодавством. Органи Пенсійного фонду взаємодіють з органами центральної та місцевої влади, державної виконавчої служби, арбітражними керуючими, головами ліквідаційних комісій, сектором з питань банкрутства головного управління юстиції області щодо зменшення заборгованості до Пенсійного фонду, – каже Мирослава Максимович, начальник відділу забезпечення наповнення бюджету фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області. – Питання погашення боргу до Пенсійного фонду України знаходиться на постійному контролі, виноситься на розгляд на нарадах при голові облдержадміністрації, колегіях районних держадміністрацій, засіданнях обласної, міських і районних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та податкового боргу. 
Вжито низку заходів щодо інформування органів центральної та місцевої влади про стан заборгованості підприємств, які знаходяться у підпорядкуванні. Протягом поточного року направлено 6 листів за підписом керівництва облдержадміністрації міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади з проханням вжити вичерпних заходів для погашення заборгованості підприємств, які їм підпорядковуються.
Слід зазначити, що заборгованість економічно активних та безнадійних боржників Пенсійного фонду охоплена заходами стягнення в повному обсязі та знаходиться на виконанні в органах державної виконавчої служби.
В результаті проведених заходів сума коштів, яка була сплачена в рахунок погашення боргу, становить 1,5 мільйона гривень.
В тому числі вдалося погасити заборгованість до Пенсійного фонду підприємства АТП “Радгосп-завод “Мукачівський”, борг якого, станом на 1 жовтня 2017 року, становив 1 мільйон 050,3 тисячі гривень. До Пенсійного фонду надійшло 1 мільйон 043,5 тисячі гривень в рахунок погашення боргу цього підприємства. Також погасили борг такі підприємства: Хустське ВУВКГ – 50,0 тисяч гривень, ТзОВ “Весна” – 74,9 тисячі, аварійно-рятувальний загін спеціального призначення головного управління МНС України – 47,0 тисяч, ТОВ “Мукачівспецбуд” – 43,3 тисячі гривень та інші.
Робота, спрямована на зменшення заборгованості страхових внесків та відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, здійснюється Пенсійним фондом постійно.

Про Захід