ПАТ “Закарпатгаз” нагадує закарпатцям про правила безпечного користування газовими приладами

Опубліковано:

Вітряна погода, дощ, зниження температури навколишнього середовища можуть стати причиною відсутності тяги в димових та вентиляційних каналах (ДВК), що призводить до скупчення чадного газу в приміщеннях та отруєння людей. Ризики виникнення надзвичайних ситуацій, що можуть призвести навіть до летальних випадків значно зростають при порушенні або ігноруванні елементарних правил безпечного користування газовими приладами та недбалому ставленні до контролю за димовими та вентиляційними каналами.

Споживачі газу часто не усвідомлюють небезпеку чадного газу, бо не розуміють звідки він береться і як впливає на організм людини. До того ж чадний газ не має ані кольору, ані запаху. Чадний газ (монооксид вуглецю, СО) утворюється при неповному згорянні природного газу внаслідок недостатнього повітрообміну.

Потрапляючи у кров, чадний газ сполучується з гемоглобіном та робить його нездатним розносити кисень організмом. Таким чином людина гине від отруєння. Після однієї години перебування в приміщенні, у повітрі якого міститься лише 0,1% СО – людина непритомніє. При концентрації чадного газу у приміщенні на рівні 0,5% – смертельно небезпечне отруєння наступає вже за 20 хвилин. При вмісті 1% його у повітрі – через хвилину. Втрата свідомості супроводжується таким знесиленням, що людина навіть помітивши небезпеку не спроможна врятуватись. За більшого вмісту у повітрі монооксиду вуглецю час, за який можна смертельно отруїтися, значно скорочується.

 

Опалювальний сезон цього року, розпочався з трагічного випадку у Перечині. 2 січня від чергового поліції до ПАТ “Закарпатгаз” надійшло повідомлення про нещасний випадок по вулиці Колгоспній у районному центрі. На місце відразу виїхали фахівці Перечинського відділення ПАТ “Закарпатгаз” й у присутності комісії та представників правоохоронних органів провели обстеження будинку.

  • За словами головного інженера ПАТ “Закарпатгаз” Віктора Водзінського, при огляді місця нещасного випадку виявлено ряд порушень правил користування газовими приладами, зокрема: шибер кахельної печі знаходився у закритому положенні (це категорично заборонено), у приміщенні кімнати відсутній вентиляційний канал та “кишені” для чищення димоходу, несправна автоматика безпеки. Також при обстеженні приміщення, у якому була встановлена злощасна кахельна піч, виявлено зруйнований димовий канал, який було “відновлено” кустарним способом – з порушенням будівельних норм та правил безпеки. Димовідвідний патрубок прокладено металевою трубою через приміщення ванної кімнати в димохід у сусідній кімнаті – кухні. Окрім того в приміщенні, де встановлені газові прилади були відсутні прилади контролю за концентрацією чадного газу. Кожне з таких порушень несе пряму загрозу здоров'ю та життю, а їх комплекс – майже не залишає шансів на мирне співіснування. Внаслідок нещасного випадку, повідомляє посадовець, померло двоє осіб –  Іван П. 1947 р. н. та Марія С. 1946 р. н.

ПАТ “Закарпатгаз” нагадує та закликає закарпатців бути відповідальними та обережними при користуванні природним газом, не піддавати небезпеці власне здоров'я та життя.

Контроль за належним функціонуванням димових та вентиляційних каналів – обов'язок кожного власника будинку або квартири. З цією метою споживач природного газу раз на рік повинен звернутися в спеціалізовану організацію, що має дозвіл Управління Держпраці у Закарпатській області на проведення такого виду робіт. І не просто “купити” там довідку за певну кількість гривень, а наполягти на виконанні належних робіт з приведення каналів до потрібного стану, і тільки після цього подати відповідний акт газовикам.

Сумна статистика нещасних випадків при користуванні природним газом у побуті свідчить: у переважній більшості причинами аварій та нещасних випадків є самовільне втручання в систему газопостачання (в т. ч. самостійна заміна газових приладів або залучення до роботи сторонніх осіб), банальне ігнорування правил безпеки, недбале ставлення до контролю за димовими й вентиляційними каналами.

Варто зазначити, щороку перед початком опалювального періоду фахівці газорозподільної компанії проводять “Місячник з безпечного користування газом в побуті” під час якого розповідають як правильно користуватись газовими приладами та діяти у випадках виникнення небезпечних ситуацій. Особливу увагу звертають на випадки отруєння чадним газом. Дотримання простих правил дозволяє упередити такі ситуації.

Запам'ятайте декілька простих правил:

  • Не користуйтеся газовою плитою для обігріву приміщення – при тривалій роботі газової плити повітря забруднюється шкідливими продуктами згорання газу, зокрема чадним газом – він дуже отруйний у будь-якій концентрації.
  • Пам'ятайте, що для безпечного використання газу і його повного згоряння необхідно забезпечити інтенсивне надходження повітря. Ось чому, при утепленні оселі важливо пам'ятати: закривати вентиляційні решітки і кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади – заборонено.
  • Відкривайте вікно (кватирку) на провітрювання, перевіряйте тягу до вмикання газових приладів та під час їхньої роботи. Не користуйтеся несправним газовим обладнанням, за відсутності тяги, при зруйнованих оголовках димоходів.

Як вберегти себе та свою родину від отруєння чадним газом:

  • при користуванні газовими приладами з відводом продуктів згоряння у димохід для забезпечення доступу повітря в приміщення необхідно відкривати кватирку;
  • щоб уникнути обмерзання оголовків димоходів та скупчення чадного газу в приміщенні, мешканцям домоволодінь необхідно здійснювати огляд димових каналів не рідше одного разу на місяць у зимовий період;
  • за допомогою легкої смужки паперу до та під час користування газовими приладами перевіряти тягу в димових та вентиляційних каналах. Для цього прикласти смужку паперу до отвору димоходу. Якщо смужка залишиться нерухомою – тяга в димоході відсутня – газовими приладами користуватись заборонено;
  • звернутись в спеціалізовану організацію, яка має дозвіл на обслуговування та ремонт димових та вентиляційних каналів;
  • не рідше одного разу на рік, перед початком опалювального сезону організувати перевірку технічного стану ДВК Вашого домоволодіння;
  • категорично заборонено встановлювати ковпаки, зонти та інші насадки на димохід.

ПАТ “Закарпатгаз” закликає споживачів бути максимально відповідальними й дотримуватися правил безпечного поводження з газовими приладами у побуті.

Прес-служба ПАТ “Закарпатгаз”

Про Захід