У Виноградівському хоспісі не лікують біль та утримують хворих проти їхньої волі

Опубліковано:

Сьогодні, 25 січня 2018 року, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у мережі ФБ повідомив, що у хоспісному відділенні Виноградівського геріатричного пансіонату Закарпатської області хворим не надають медичну допомогу у повному обсязі (зокрема, не знеболюють) та утримують проти їхньої волі.

Як розповів Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, до нього звернулася громадянка Д., донька хворої жінки, яка лікувалася у Виноградівському хоспісі. За словами жінки, у закладі немає ліцензії на медичні наркотичні препарати і ніякої допомоги хворим там не надається. Закарпатка стверджувала, що її матір силоміць утримували у хоспісі через несплату рахунків (за перебування у закладі).

“Ситуація з Виноградівським хоспісом виходить за межі здорового глузду. Паліативні хворі, перебуваючи у важкому стані у відділенні хоспісного догляду, не можуть отримувати знеболення для лікування хронічного больового синдрому, тому вимушені терпіти пекельний біль. Це справжнє катування”, – зазначає регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Закарпатській області Олег Григор'єв.

Нагадаємо, що 24 листопада 2017 року працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини разом з представниками громадськості було здійснено моніторинговий візит до відділенні паліативного догляду Виноградівського геріатричного пансіонату. 
 

За результатами проведеного візиту було відкрито провадження Уповноваженого з прав людини щодо захисту прав підопічних відділення паліативного догляду цього закладу. У рамках цього провадження Уповноважений звернулася до прокурора Закарпатської області з проханням прийняти і зареєструвати звернення з внесенням повідомлених у ньому відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ситуацію прокоментував і Олег Григор'єв, Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Закарпатській області у Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, на своїй сторінці у ФБ.

“Пам'ятаєте, я писав про найсучасніший хоспіс з новітнім обладнанням, який створений на базі Виноградівського геріатричного інтернату і який майже порожній стоїть вже півроку?”, -пише пан Олег, – “Там все значно гірше. Так як, пансіонат не є закладом охорони здоров'я, він не має ліцензію на наркотичні засоби, тому у хоспісі смертельно хворі пацієнти страждають від хронічного больового синдрому і навіть лікар не може зупинити пекельного болю та призначити лікування, так як це підпадає під незаконну лікувальну діяльність (стаття 138 Кримінального кодексу).

Реальний випадок стався на початку цього року. У жінкі похилого віку стався приступ, вона не змогла отримати в повному обсязі знеболення відповідно до клінічного протоколу паліативної медичної допомоги. Декілька днів вона змушена була терпіти неймовірну біль. Зараз їй стало гірше, вона майже не розмовляє.

Заклад, який мав би полегшувати страждання, займається катуванням людей болю.”

 

 

 

Про Захід