У Львові говоритимуть про ідеологізацію Карпат в міжвоєнній Польщі та Радянській Україні

Опубліковано:

1-го лютого у Центрі міської історії у Львові відбудеться лекція Ягоди Вєжейскої та Богдана Шумиловича під назвою “Створення і перетворення ландшафту: про символічне привласнення Карпат”. 

Після польсько-української війни (1918-1919 рр.) частина Карпат увійшла до Другої Польської Республіки, а з 1939-го ці території (включно з анексованими територіями Чехословаччини) були включені в склад УРСР. 

На відміну від Татр, які грали роль національного ландшафту для підросійської Польщі, Східні Карпати були більш сприйнятливі до впливу українського національного руху. Польська влада 1920-х та 1930-х років та організований туризм, зробили багато зусиль для трансформації Карпат в “рідний ландшафт.” Екзотизація Карпат, державні свята та події, розвиток масового туризму, що фінансувався Другою Польською Республікою, призвели до побудови почуття спільності між поляками з низин і гір, а отже – символічно включили Карпати в польську колективну уяву. 

Подібні процеси відбувалися з уявленням про Карпати в Радянській Україні – сюди їздили етнографічні експедиції, художники малювали чисельні картини на “гуцульську” тематику, а влада продовжила практики організованого туризму. Карпати та люди, які тут жили, також піддавалися екзотизації, а за допомогою розмаїтих практик вони стали частиною загальноукраїнської колективної уяви. Часто цей ландшафт уявляли як “місце сили”, де по-справжньому була збережена українська народна культура. 

Тож ця лекція покаже, як в ХХ ст. поляки та українці намагалися привласнити Карпати та створити з їхнього природнього краєвиду символічний національний ландшафт. 

Вхід вільний.

Лекція відбуватиметься польською та українською з синхронним перекладом.

Інформація – за посиланням.

Про Захід