У Чернівцях, попри кір, діти вчитимуться

Опубліковано:

Потреби у припиненні навчання в школах і дитсадках Чернівців через спалах кору немає. Такого висновку дійшли освітяни, медики та епідеміологи на нараді, яку провів міський голова Олексій Каспрук.

У Чернівцях перший випадок захворювання на кір було зареєстровано у серпні минулого року. З того часу станом на 15 січня у місті на кір перехворіли 74 людини, у тому числі 54 дитини. Серед немовлят до року зафіксовано 4 випадки, від одного до 4 років – 16 випадків, від 5 до 9 років – 21 випадок, від 10 до 14 років – 8 випадків, від 15 до 17 років – 5 випадків. З кінця грудня до 15 січня захворіло четверо дітей. Загалом за п'ять місяців випадки хвороби були зареєстровані в 14 школах та 13 дитсадках. Але майже усі вони були поодинокі – одна дитина на школу чи дитсадок. Лише у ДНЗ №38 було 5 випадків, у ЗОШ № 2, 28 – по 3 випадки і ЗНЗ №22 – 2 випадки. Всі діти, які захворіли, були не щеплені від цієї хвороби, або отримали одне щеплення замість двох, інформує “Час”. 

Торік у Чернівцях проти кору було вакциновано майже 14 тисяч дітей, що на 10,6% більше від запланованого ( за рахунок міграції). Відмови від вакцинації становить 2,3%. Саме завдяки високому відсотку щеплених дітей у Чернівцях немає масових спалахів цієї хвороби.

В усіх школах і дитсадках проводиться щоденний моніторинг захворюваності, сформовано базу даних дітей, які не мають щеплення від кору або потребують повторної вакцинації. Рекомендовано посилити роз'яснювальну роботу з батьками про особливості кору, симптоми хвороби, потребу щеплення.

У випадку реєстрації у навчальному закладі хвороби на кір, директор школи чи завідувач дитсадка відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я має право впродовж 21 дня з часу виявлення хвороби не допускати до навчання дитину, яка не має щеплення. Наразі у школах та дитсадках батьки дітей, які не мають щеплення, отримають запрошення пройти його. Вакцина проти кору у місті є, вона безпечна, щеплення безкоштовне. 

Міський голова Олексій Каспрук звернув увагу, що небезпека захворювання на кір зберігатиметься ще кілька місяців, тож батькам краще не піддавати своїх дітей ризику, а терміново пройти вакцинацію.

Про Захід