Щодо алгоритму розрахунку показника ∑Перевищ

Опубліковано:

Фахівці Головного управління ДФС у Закарпатській області роз'яснюють алгоритм розрахунку показника ∑Перевищ, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 Податкового кодексу України застосовував спеціальний режим оподаткування.

Функціонування СЕА ПДВ регламентовано статтею 2001 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п. 2001.З ст. 2001 ПКУ складовою формули, що визначає суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі – реєстраційна сума) в ЄРПН є показник ∑Перевищ – загальна сума перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.

Зазначений показник визначається як різниця між: сумами податкових зобов'язань за операціями з постачання товарів (послуг) та отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, та їх подальшого коригування згідно зі ст. 192 ПКУ, задекларованими платником у податкових деклараціях з ПДВ з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, та сумами податку, зазначеними платником податку в податкових накладних, що складені за такими операціями (в тому числі податкових накладних, які не видаються отримувачу, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України), та розрахунках коригування до них, зареєстрованих у ЄРПН.

Показник ∑Перевищ розраховується автоматично після прийняття звітності від платника податку, реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування та при обрахунку позитивного значення вказаного показника на таке значення зменшується реєстраційна сума такого платника.

Отже причинами виникнення показника ∑Перевищ є:

1. не реєстрація в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування;

2. порушення вимог ст.187, п.192.1 ст.192 ПКУ при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ;

3. помилки платників при включенні до декларації з ПДВ розрахунків коригування на зменшення податкових зобов'язань з ПДВ, зареєстрованих із запізненням (виключення в періоді складання, а не реєстрації, та навпаки) підлягає виявленню і коригуванню.

∑Перевищ “0verride209” – є сумою перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником податку, який згідно зі статтею 209 Кодексу до 01.01.2017 року застосовував спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, у поданих податкових деклараціях з позначкою “0121” / “0122”/”0123″/”130″ за період з липня 2015 року по грудень 2016 року з урахуванням поданих уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, в другій частині порядкового номера яких зазначений код “2” або “З”, які були складені з 01.07.2015 по 31.12.2016 та зареєстровані в ЄРПН у період з 01.07.2015 по 15.01.2017.

Слід зазначити, що законом України від 21 грудня 2016 року № 1797—VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні” статтю 200і ПКУ доповнено доповнити пунктом 200 ].9 такого змісту:

“Якщо у платника податку загальна сума податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ), а сума, визначена пунктом 200і.3 статті 200 1 цього ПКУ (∑Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником податкової накладної або розрахунку коригування до такої податкової накладної за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування в ЄРПН на суму податку, що дорівнює значенню показника ∑Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов'язань за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов'язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов'язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ПопРах незалежно від значення показника ∑Накл, визначеного відповідно до пункту 200і.3 цієї статті.

Платник податку має право зареєструвати в порядку, визначеному абзацом першим цього пункту, тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН (∑Перевищ)”.

У зв'язку з цим ДФС доопрацьовано програмне забезпечення СЕА ПДВ в частині обрахунку показника ∑Перевищ, який обраховується за кожний звітний період окремо.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід