Чиновники обговорили проект масштабного курорту на Закарпатті

Опубліковано:

Географічне положення та клімат України дозволяють інтенсивно розвивати туристичний бізнес. Однак, більшість потенційно привабливих зон для мандрівників перебувають під контролем держави або вже зайняті комунальними трохи занедбаними парками чи курортами. Чиновники Закарпаття вирішили стимулювати розвиток туристичного бізнесу в регіоні, обговоривши проект будівництва великого гірськолижного курорту в області.

20 грудня на базі Поляницього лісництва (Івано-Франківська область) місцеві чиновники обговорювали деталі майбутнього проекту. На зустрічі були присутні заступник голови Держлісагентства (Володимир Бондар), та керівники Обласного управління лісничого та мисливського господарства Закарпаття та Івано-Франківська – Валерій Мурга та Руслан Осташук.

На порядку денному зустрічі головним питанням стало спорудження та відкриття великого курортно-рекреаційного комплексу на території Закарпатської області. Курорт планують назвати “Свидовець”. Стало відомо і попереднє планування місця розміщення курорту – рекреаційний комплекс планують будувати недалеко від населених пунктів Ясиня та Чорна Тиса.

На зустрічі був присутній народний депутат Олександр Шевченко. За його словами територіальне планування вже обговорили із місцевою владою населених пунктів. Останні висловили власні пропозиції щодо оптимального планування та розміщення рекреаційного комплексу в регіоні. Загалом представники місцевої влади лише за відбудову курортного комплексу. За їх словами це підвищить інтерес туристів з України та Європи до регіону.

Додатково ініціатори проекту обговорили планування із українськими екологами. Останні погодили систему водозабору та очисних споруд. Варто зазначити, що рекреаційно-курортний комплекс “Свидовець” планують будувати повністю безпечним для оточуючого середовища. Лише за таких умов можна отримати усі необхідні дозволи від влади на будівництво проекту в цьому регіоні.

За словами заступника Держлісагенства, Володимира Бондаря, подібні зустрічі вкрай необхідні. Інвестори, які готови вкладати власні гроші у подібні проекти, потребують гарантій від влади. Нажаль, українські реалії іноді не дозволяють налагодити достатній рівень комунікації між бізнесом та представниками влади. Саме через це деякі амбіційні проекти лишаються лише ідеями або суперечать вимогам чинного законодавства, через що і не можуть бути реалізовані.

Інвестори рекреаційно-курортного комплексу “Свидовець” можуть бути спокійні: влада на їх боці. На таких зустрічах обговорюються проблеми та можливі труднощі у будівництві курорти. Участь екологів та представників місцевої влади, народних депутатів дозволяє адаптувати проект під вимоги чинного законодавства та українських реалій. За словами Володимира Бондаря, за результатами зустрічі було прийнято декілька стратегічних рішень будівництва, які неможливо було б ухвалити без участі усіх присутніх за заході.

За результатами зустрічі заступник голови Держлісагентства ініціював створення оперативної робочої групи. Представники інвесторів, влади, екологи мають розробити детальний покроковий алгоритм будівництва рекреаційно-курортного комплексу задля того, аби процес будівництва після його початку не зупинявся через невирішені питання. Робоча група має враховувати інтереси усіх сторін проекту.

Раніше вже озвучувались дані щодо курортно-рекреаційного комплексу “Свидовець”. Планується будівництво дійсно масштабного курорту, який буде окрасою Закарпаття та у декілька разів перевищуватиме площу найвідомішого українського гірськолижного курорту, Буковеля.

Основну частину гірськолижних трас планують розмістити у Рахівському районі. Населенні пункти Ясиня та Чорна Тиса стануть найближчими до гірськолижних трас, деякі з котрих планують розмістити і в інших селах Івано-Франківщини.

Курортно-рекреаційний комплекс планує приваблювати туристів 254 км гірськолижних трас. Додатково в рамках проекту буде збудовано більше 80 кілометрів нових автомобільних доріг. Подібні перебудови покращать інфраструктуру регіону та приваблюватимуть не лише прихильників гірськолижних курортів, але й шанувальників екологічного туризму та “зеленого” відпочинку.

Задля нормального функціонування рекреаційного комплексу додатково буде створено більше шістнадцяти водозаборів. Очисні споруди будуть обробляти більше дванадцяти тисяч кубометрів рідини на добу. Поки що під питанням залишається спорудження додаткової лінії електропередачі. Враховуючи потенційну завантаженість комплексу, автономна ЛЕП буде просто необхідна.

Повністю функціонуючий комплекс забезпечить більш ніж чотири тисячі робочих місць. Через це проектом цікавляться не лише інвестори, але й місцева влада. Лише один “Свидобець” суттєво підвищить економіку Франківщини та знизить рівень безробіття у регіоні.

Окрім того, гірськолижні курорти не лише розвивають туризм, але й позитивно впливають на розвиток зимових видів спорту. Такі комплекси та круті гірськолижні траси приваблюють компанії, які обирають місця для проведення та організації різноманітних конференцій, тренінгів, а іноді – масштабних міжнародних подій. Наприклад, нещодавно у Сочі започаткували традицію проведення European Poker Tour, відомої покерної серії. Етапи турніру проводяться PokerStars та приваблюють у регіон велику кількість інвестицій. Подібні заходи проводяться не лише взимку, але й влітку. Прохолодне гірське повітря та м'який клімат – ідеальна атмосфера для проведення цілої низки заходів корпоративного чи розважального характеру.

Поки що точна дата відкриття комплексу та дата початку будівництва невідома. Однак, на початку 2018 року після активізації робочої групи, влада обіцяє надати інформацію щодо дат.

Про Захід