Закарпатські пенсійники проконсультували колектив санаторію «Малятко»

Опубліковано:

4 січня відбулася зустріч начальника головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасії Пентек з колективом обласного дитячого спеціалізованого пульмонологічного санаторію “Малятко”, інформує ГУ ПФУ у Закарпатській області.
Насамперед Анастасія Пентек розповіла присутнім про те, що змінилось в пенсійному забезпеченні українців після жовтня 2017 року. Зокрема інформувала про збільшення з 1 січня ц. р. необхідного страхового стажу – з 15 років до 25-ти років, нововведення для підприємців (їм зараховується страховий стаж незалежно від розміру сплачених внесків). Позитивом є і те, що за новим законом у страховий стаж жінок зараховується період лікарняних по пологах та відпустки по догляду за дитиною до 3-х років (з 2004 року по 30 червня 2013 року включно). Так само залишено пільгу дострокового виходу на пенсію жінкам, що народили 5 або більше дітей, або виховали дитину з інвалідністю до 6-річного віку тощо.
Керівник Пенсійного фонду області пояснила, які документи потрібні для призначення пенсії (паспорт, ідентифікаційний код, трудова книжка, якщо потрібно – диплом про освіту і військовий квиток), роз'яснила суть понять трудового і страхового стажу тощо. І закликала перевіряти свій стаж та заробітну плату, з якої сплачено страхові внески, зареєструвавшись для цього на веб-порталі Пенсійного фонду України.
Оскільки більшість працівників санаторію – медичні і педагогічні працівники і дехто має право на пенсію за вислугою років, Анастасія Пентек докладно зупинилась саме на цих питаннях.
– Новим Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” передбачено, що якщо на 1 жовтня 2017 року медичний або педагогічний працівник мав щонайменше 26 років і 6 місяців спеціального стажу, він має право на пенсію за вислугою років. Працівникам цих категорій збережено і одноразову виплату 10 пенсій при виході на пенсію відповідно з досягненням пенсійного віку. При цьому жінки повинні мати щонайменше 30 років, а чоловіки – 35 років страхового стажу, – зазначила керівник Пенсійного фонду області. 
Відтак Анастасія Пентек, відповівши на запитання присутніх, разом з головним лікарем санаторію Галиною Мороз та головним бухгалтером Олесею Ладою розглянули деякі питання пенсійного забезпечення працівників санаторію, зокрема працюючих пенсіонерів (на фото 3).

Про Захід