Право вибору переселенців захищали під час форум-театру в Ужгороді

Опубліковано:

У середу, 27 грудня, в обласному центрі Закарпаття громадські активісти зібралися, аби у незвичному форматі – форум-театру – привернути увагу суспільства до проблеми, з якою стикаються чи не всі вимушені переселенці, – позбавленням їх права голосу у місцевих виборах.

Захід організований  у партнерстві  Активної громади Закарпаття,  Благодійного фонду “Центр громадських ініціатив”, громадської організації “Закарпаття-Донбас”, ініціативної групи “Кірпічка”, Карпатської агенцієї прав людини “Вестед” Ужгородської міської організації Спілки жінок України, радника Мінсоцполітики з питань ВПО на Закарпатті та ін. До участі у заході долучилися внутрішні переселенці, представники Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області та Ужгородського місцевого центру, небайдужі ужгородці.

У рамках форум-театру “актори” зіграли ролі представника від реєстру виборців, переселенця, який звертається до чиновника, намагаючись відстояти своє право на участь у місцевих виборах, місцевий мешканець, який ненавидить “данєцких”, народний депутат. Попри всі намагання домогтись справедливості, чиновник відмовляє переселенцю у праві голосу, посилаючись на відсутність у того місцевої прописки. 

Цим театралізованим дійством організатори продемонстрували ситуацію, в якій опиняються внутрішні переселенці, яких фактично на законодавчому рівні позбавляють права голосу. Як зазначила радник Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна, чи не єдиним рішенням проблеми є  прийняття законопроекту 6240, який пропонує для нових мешканців громад (трудових мігрантів, внутрішньо переміщених осіб, інших мобільних груп населення) зміну виборчої адреси без зміни реєстрації в паспорті та обрання  місцевої влади за місцем фактичного проживання.

Учасники зустрічі наголошували на важливості об'єднання зусиль громадських організацій та громадськості загалом аби  змусити депутатів проголосувати за цей важливий законопроект та домовились консолідувати зусилля та ініціювати звернення від громадських організацій Закарпаття до народних обранців.

У рамках заходу начальник відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД Оксана Дудаш та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб'єктами НБППД Ужгородського місцевого центру Марія Рішко поінформували присутніх про можливість та порядок отримання ВПО безоплатної правової допомоги, а також  розповіли про реалізацію Всеукраїнського проекту “Я маю право!” та надали учасникам форум-театру буклети консультативного характеру.

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід