Депутати просять виділити кошти на фінансування операцій із вживляння систем імплантаційного слухопротезування дітям

Опубліковано:

На другому пленарному засіданні дев'ятої сесії обласної ради  VІІ скликання крайові парламентарі прийняли звернення щодо виконання програм централізованого забезпечення кохлеарними імплантами, адресоване Міністерству охорони здоров'я України.

Ініціатор звернення – постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров'я та президія обласної ради. Цьому передувало звернення мешканців краю щодо ситуації, яка склалася із забезпеченням дітей кохлеарними імплантатами.

Тож, у документі наголошується: “Ми, депутати Закарпатської обласної ради, глибоко занепокоєні ситуацією, яка склалась в області із наданням медичної допомоги з якісної корекції слуху шляхом проведення кохлеарної імплантації глухим дітям.

Кохлеарна імплантація – єдиний ефективний метод комплексної реабілітації людей з глибоким порушенням слуху, передусім дітей. Велике значення для результативності протезування, особливо у дітей, має вік: чим раніше проведена операція, тим вищий ступінь відновлення слуху та розвитку мовних навичок. Своєчасне проведення операції із вживлення систем кохлеарної імплантації дозволяє розвинути у дитини слух до рівня її нормально чуючих однолітків, що дає можливість у подальшому відвідувати дитячий садок, навчатися у звичайній школі, отримувати вищу та професійну освіту, тощо.

Слід зауважити, що за рахунок коштів державного бюджету у поточному році  в Закарпатській області слухопротезовано одну дитину. У 2016 році – жодної, у 2015 році – 2 дитини. Загалом, починаючи з 2004 року слухопротезовано 37 дітей в області.

На сьогодні у черзі для проведення кохлеарної імплантації в ДУ “Інститут отоларингології ім. проф. О. С. Коломійченка НАМН України” перебуває 21 дитина із Закарпатської області.

Враховуючи наведене вище, просимо виділити з державного бюджету на 2018 рік кошти на фінансування операцій із вживляння систем імплантаційного слухопротезування дітям з вадами слуху в Закарпатській області”, – йдеться у депутатському зверненні.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід