Бокшай, якого може знайти кожен

Опубліковано:





 Малярські шедеври Йосипа Бокшаяпочатку 20 століття прикрашають храм святих Кирила і Мефодія у Сторожниці. І, якщомешканці цього села на Ужі, беззаперечно, часто тут бувають (служби відбуваються щодня), то закарпатці з інших населених пунктів – ні…А даремно…

“Церква є унікальною не лише, тому що містить сакральний живопис відомого художника Срібної Землі, – розповідає настоятель, отець Макарій, – але й через свою архітектуру. В ній яскраво виражений еклектичний стиль”.

Мається на увазі поєднання двох напрямків мистецтва: притаманного тогочасним тенденціям зодчества Чехословаччини конструктивізму та невізантійське віяння.

Що ж до ікон корифея закарпатського малярства – їх три у святині…Два образи по бокам перед іконостасом відкриваються зору прихожанам (Діва Марія з Ісусом, Хрещення-Переображення) та одне – у вівтарній частині, де й зображено творців слов'янської абетки, в честь яких й освячений дім Господній.

Направду,ликі на релігійних панно виписані до деталей; палітра, притаманна визначному митцю, підкреслює сюжети; і загалом шедеври, зрештою, як храм вартий того, аби його побачити і відчули силу віру крізь образотворчість…

Ольга Сорочук для uzhgorod.in


Про Захід