Перечинська ОТГ прийняла бюджет на 2018 рік

Опубліковано:

Перечинська об'єднана територіальна громада прийняла бюджет на 2018 рік. З першого січня ОТГ переходить на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, відповідно змінилися джерела наповнення бюджету. Зокрема, 60%  податків з доходів фізичних осіб залишатиметься в громаді.

Як результат, ПДФО становить  найбільшу частину бюджету громади. Загальний бюджет Перечинської ОТГ на 2018 рік становить 79 мільйонів 541 тисяча, 873 гривні. З них на ПДФО припадає майже 32,5 мільйона гривень. Інші прибутки громади – це, зокрема, акцизний збір (майже 2, 4 мільйона), податки та збори (майже 10 мільйонів), податок на майно, земельний податок, орендна плата тощо.

“Якщо порівнювати нинішній бюджет з минулорічним, то різниця виходить дуже суттєва, – коментує голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк. – Торік зведений бюджет становив близько 30 мільйонів гривень. Зараз – більше 79 мільйонів. І це ще не остаточна сума. Я прогнозую, що в підсумку бюджет становитиме 85-86 мільйонів гривень. Але водночас ми отримали дуже багато нових повноважень, які потребують значних витрат”.

Отримає Перечинська об'єдана територіальна громада й інфраструктурну субвенцію в розмірі близько 3 мільйонів гривень. “Більшість цих коштів ми плануємо витратити на придбання комунальної техніки, – розповідає голова громади. – Тому що у нас немає, з чим працювати. Нема ні снігоочисної техніки, ні сміттєвозів, машин для прибирання, поливу доріг. Ця техніка нам потрібна найбільше. Тому будемо працювати над її придбанням”.

Однак, серйозні інфраструктурні проекти також передбачені в бюджеті громади. “При розподіленні бюджету ми керувалися пропорційним розподілом по населених пунктах. З великих проектів ми розраховуємо реконструювати дві вулиці у Перечині – Маяковського та Богдана Хмельницького. Загальна вартість робіт становить 3,6 мільйона гривень, – розповідає Іван Погоріляк. – Цей ремонт проведемо за рахунок державної субвенції за сприяння народних депутатів.

Крім того, починаємо будівництво водозабору у мікрорайоні Яслище – на цю роботу передбачено 1,2 мільйона гривень. Там вже пробурені свердловини. У 2018 році будемо зводити будівлі для накопичення води і розповсюдження по мікрорайону. На гірських вулицях у Перечині і в селах є проблеми з питною водою. Будівництво водозабору їх вирішить.

В селах ми розпочинаємо будівництво та реконструкцію доріг, на яких останні 20-30 років взагалі нічого не робилося. Зокрема, в Сімері плануємо реконструювати всі дороги. Багато коштів виділяємо на виготовлення проектно-кошторисної документації. Цієї документації у нас зараз просто немає, а для того, щоб брати участь у різних проектах, документація необхідна.

У селі Ворочево плануємо будувати будинок, у якому буде розміщений сільський клуб, ФАП, бібліотека і так далі.

У селі Сімер хочемо будувати амбулаторію. Розраховуємо, що нам щось виділять з субвенції, передбаченої на розвиток сільської медицини. Крім ремонту доріг, який ми передбачили у всіх селах, також хочемо встановити вуличне освітлення”.

“Однозначно ми повинні це зробити, щоб люди на власні очі побачили покращення, яке відбулося завдяки створенню об'єднаної територіальної громади, – підсумував голова Перечинської ОТГ.  

Закарпатський ЦРМС     

 

 

Про Захід