У Хусті відкриють відділення інтервенційної кардіології

Опубліковано:

На початку наступного року у Хусті на базі районної лікарні планують створити відділення інтервенційної кардіології. Це дасть можливість закарпатцям отримати кваліфіковану медичну допомогу, зекономити кошти (відпаде потреба їздити в Київ чи інші області), а декому – навіть зберегти життя. Про це написав у мережі ФБ Василь Лазоришинець, наш земляк, директор ДУ “Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова АМН України”.
Наразі тільки в Ужгороді працює обласний клінічний кардіодиспансер, де надається вся необхідна медична допомога хворим на серцево-судинні захворювання. Зараз тут проводиться до 1 тисячі оперативних втручань за рік. Питання про відкриття подібного кардіоцентру в Хусті мусується ще з 2014 року.

У відділенні інтервенційної кардіології хворі отримуватимуть всі необхідні послуги – від консультацій, діагностики до оперативного втручання. Відділення забезпечать обладнанням, яке відповідає сучасним європейським стандартам. Тут працюватимуть висококваліфіковані спеціалісти, які на даний час проходять навчання у Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. відділення матиме й реанімаційне відділення, куди потраплятимуть важкохворі пацієнти, які потребують реанімаційної допомоги: з гострим інфарктом міокарда, порушеннями ритму серця, в критичних станах, що загрожують життю.

Ремонт приміщення та купівлю нової техніки і обладнання здійснено за кошти Світового Банку реконструкції та розвитку за співфінансування з обласного та місцевих бюджетів.

“Часто запитують, чому саме тут? Варто сказати, що відкриття відділення інтервенційної кардіології саме на базі Хустської РЛ є цілком обгрунтованим та доцільним. Зокрема, було враховано географічне розташування, відстань від Ужгорода до найвіддаленішого куточка області, час, який доводиться долати для того, щоб надати хворому невідкладну допомогу”, – коментує Василь Лазоришинець. – “Так, щоб врятувати людину від інфаркту міокарда, їй потрібно надати необхідну допомогу у перші 90-120 хвилин. У нас ж ця допомога надається протягом 2-4-х годин. Зрозуміло, що це негативно впливає на рівень смертності та інвалідизації пацієнтів. Тому і було обрано саме Хуст”.

 

Про Захід