На Рівненщині буде нагода вклонитися чудотворному образу Богородиці

Опубліковано:

23 грудня до Рівненської єпархії ЦПЦ зі Свято-Успенської Святогірської Лаври прибуде Святогірська ікона Богоматері. На Рівненщині вона перебуватиме по 3 січня. Помолитися до Богородиці зможуть всі охочі у різних районах краю.

Під час перебування святині в храмах і монастирях будуть служити Божественні літургії, акафісти і молебні до Богородиці з проханнями за Церкву і за мир в Україні, повідомляє “Прес-центр”.

Святогірський образ Божої Матері є однією із восьми найшанованіших в Україні чудотворних ікон та головною святинею Свято-Успенської Святогірської Лаври. Вона була написана старцем-монахом з Афону, який в середині ХІХ ст. відвідав Святогірську обитель. Монастир своєю красою та високодуховністю чернечого життя настільки сподобався іконописцю, що він вирішив зробити братії такий подарунок.

Тривалий час образ Богородиці знаходився у печерному храмі св. Іоанна Предтечі. Однак з часом ікона прославилася чудотворними зціленнями і її перенесли до Успенського собору. У криваві часи революції ченці переносили образ від села до села, укріплюючи віруючих та переховуючи святиню від наруги.

Однак у 1918 році, коли хресний хід святогірців зупинився у селищі Байрачик, уночі до хати, де перебувала ікона, вдерлися більшовики. Червоні кати жорстоко убили хранителів ікони, а самому Святому образу викололи очі, зірвали срібну ризу та покинули у калюжі крові.

Врятували та зберегли святиню благочестиві люди, які переховували образ, допоки не прийшов кінець більшовицькій владі. У жовтні 1992 року, після відновлення чернечого життя у Святогірській обителі, чудотворну ікону хресним ходом урочисто повернули до монастиря.

Й донині Пресвята Владичиця Богородиця посилає Свою всесильну допомогу тим, хто з вірою приходить до Її Пречистого образу. Багато людей, хворих різними недугами, отримали зцілення після щирих молитов перед Святогірською іконою Божої Матері. Особливу допомогу від поклоніння Святині отримують онкохворі та жінки, що страждають від безпліддя.

Із графіком перебування святині на Рівненщині можна ознайомитися ТУТ.

Про Захід