Понад 147 млн грн з бюджету Закарпаття спрямовано на соціальний захист та соціальне забезпечення краян

Опубліковано:

Головному розпоряднику коштів обласного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення у проекті обласного бюджету на 2018 рік передбачено видатки у сумі 147 920,9 тис.грн., з них по загальному фонду – 128 637,7 тис.грн. та по спеціальному фонду – 19 283,2 тис.грн., у тому числі: за рахунок власних надходжень бюджетних установ – 17 585,8 тис.грн. та за рахунок коштів, що передаються із загального фонду обласного бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду), для проведення капітальних видатків – 1 697,4 тис. гривень.

Видатки на оплату праці з нарахуваннями працівникам установ соціального захисту населення становлять 81 885,2 тис.грн., або 63,7 відс. обсягу видатків загального фонду на галузь. На придбання медикаментів та продуктів харчування планується спрямувати 9 331,4 тис.грн., або 7,3 відс., на оплату енергоносіїв – 12 930,1 тис.грн., що складає 10,1 відс. обсягу видатків загального фонду на соціальний захист населення.

У проекті обласного бюджету на 2018 рік по загальному фонду передбачено видатки на:

пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 1200,0 тис. гривень;

поховання учасників бойових дій та інвалідів війни – 100,0 тис. гривень;

надання соціальних та реабілітаційних послуг громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам в установах соціального обслуговування – 102 076,5 тис.гривень;

забезпечення діяльності обласного соціального гуртожитку для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 728,5 тис. гривень;

утримання та забезпечення діяльності обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді – 2 287,7 тис. гривень;

забезпечення обробки інформації з нарахування та виплати допомог і компенсацій – 4 136,5 тис.гривень;

встановлення телефонів інвалідам I і II груп – 7,0 тис. гривень.

Капітальні видатки установ на 2018 рік за рахунок коштів, що передаються із загального фонду до спеціального фонду (бюджету розвитку) передбачені в сумі 1 697,4 тис.грн., за рахунок яких планується проведення капітального ремонту корпусів та приміщень Виноградівського дитячого будинку-інтернату, Мукачівського та Тур'я-Реметівського психоневрологічних інтернатів та Виноградівського геріатричного пансіонату тощо.

Для виконання регіональних програм у галузі соціального захисту населення передбачено видатки у сумі 19 341,7 тис.грн., з них на:

„Програму „Турбота” щодо посилення соціального захисту громадян на 2016-2018 роки” – 10 000,0 тис. гривень;

„Регіональну програму оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2018-2021 роки” –          4 000,0 тис. гривень;

„Регіональну програму сімейної, демографічної, ґендерної політики, попередження насильства в сім'ї та протидії торгівлі людьми на 2016-2020 роки” –  4 441,5 тис. гривень.

У загальному обсязі цієї програми заплановані видатки в сумі 3 761,5 тис.грн. для забезпечення діяльності обласних закладів соціального обслуговування, а саме: центру соціально-психологічної допомоги, центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, соціального центру матері та дитини.

Пріоритетні завдання, які необхідно здійснити для розвитку соціального захисту та соціального забезпечення, це, зоврема: створення умов для інтелектуального самовдосконалення молоді, творчого розвитку особистості; забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків; поліпшення надання соціальних послуг інвалідам та дітям-інвалідам; підвищення рівня соціального захисту дітей-сиріт; всебічне зміцнення правових, моральних та матеріальних засад сімейного життя, підвищення рівня економічної активності та самостійності сімей, оптимізація їх соціального захисту, передусім тих, хто має дітей; оздоровлення дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід