На Варвари в ужгородському скансені вчитимуть шити і танцювати

Опубліковано:

17 грудня за народним календарем відзначають день Варвари. Цікаво, що святкують це свято тільки жінки. В цей день заборонялося прясти, ткати, прати, білити і глину місити. Дозволялося тільки вишивати. Беручись до вишивання, дівчата в давнину хрестились і шептали: “Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи шила і нас навчила”

У цей день у музеї відбудеться відкритий майстер-клас з вишивки від керівника музейної студії з вишивання “Косиця” Тетяни Когутич та жінок-“косичанок”, що протягом року навчалися в студії. Нагадаємо, що вже другий рік поспіль у музеї діє студія вишивки, де дівчата та жінки навчаються різним технікам вишивання, дізнаються про орнаментику закарпатських сорочок, знайомляться з автентичними взірцями народного вбрання із фондової колекції музею та роблять успішні спроби у виготовленні власної вишитої сорочки. Тож на завершення року вишивальниці-учасниці студії будуть нагороджені музейними дипломами за досягнення у традиційному народному вишиванні та збереженні вишивальних традицій.

 Всі охочі та ті, хто мріє навчитися вишивати під керівництвом досвідчених “косичанок” зможуть спробувати вишити шестипелюсткову квітку – розету та згодом із цього шматочка тканини виготовити новорічну іграшку.

Доповненням свята стане майстер-клас з народних танців від хореографа та концертмейстера Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, що навчать всіх присутніх азам закарпатських танців.

Приємним завершенням свята стане спілкування присутніх за чаюванням!

Чекаємо у музеї!

Початок 17 грудня 2017 р. о 12.00 год.

 

Закарпатський музей народної архітектури та побуту

Про Захід