В Ужгороді обговорили результати об’єднання громад на Закарпатті

Опубліковано:

Сьогодні, 8-го грудня, в Ужгороді відбувся круглий стіл на тему “Добровільне об'єднання громад на Закарпатті: успіхи і очікування на 2018 рік”.

Як відзначив у вступному слові Іван Дем'янчук, директор Закарпатського ВП ЦРМС, сильні громади – це сильна країна. Впродовж 2017-го року на території області було створено три нові ОТГ. Втім, наразі Закарпаття займає останнє місце у розрізі інших областей з кількості об'єднаних територіальних громад – всього 6 ОТГ. Водночас опісля виборів, що пройдуть 24 грудня, таких в державі буде 665. Однак, аналіз ОТГ, що знаходяться на прямих бюджетних відносинах, вивів Тячівську ОТГ у 10-ку кращих. Вже наступного року Баранинська, Перечинська та Іршавська ОТГ перейдуть на прямі бюджетні відносини.

Олег Лукша – експерт ЗРВ АМУ відзначив, що багато з того, що планувалося, затримується в часі, що не сприяє реформі. Зокрема, ті плани які намічалися, темпи реформ уже не виконуються в повному обсязі. Відповідно знижується мотивація на місцях. Втім останні зустрічі з керівництвом країни дають можливість думати, що не все так погано. Остаточно можна буде робити висновки після того, як експерти АМУ  дадуть оцінку новоприйнятому бюджету, опісля його вивчення, в тій частині, де він стосується саме місцевого самоврядування. .

Разом з тим Тетяна Вачиля – голова Холмківської сільської ради розповіла про свій досвід об'єднання громади. Попри те, що громада одна з перших районі почала процес об'єднання: провела громадські слухання, зібрала всі необхідні документи та виконала всі приписи, наразі так і не отримала позитивного висновку від ОДА. “Хочемо пройти цей шлях спокійно і правильно. Без перекриття доріг чи якихось інших конфліктів. На жаль, сьогодні нам це не вдається. Ми перша громада, яка в Ужгородському районі розпочала цю процедуру. Баранинці почали пізніше і вже провели вибори”, – відзначила голова.

Водночас Олег Лукша відзначив, що такі моменти можуть бути негативним сигналом для інших органів місцевого самоврядування.

Експерт з децентралізації ВП ЦРМС Володимир Феськов зауважив, шо необхідно створювати сильне середовище, яке може бути альтернативою тому, яке наразі приймає владні рішення. Адже попри різні розбіжності, всі сходяться на тому, що треба об'єднуватися.

“Про Захід”

 

 

 

 

 

 

Про Захід