Про дотримання прав людини на Закарпатті йшлося під час круглого столу в ГУ Нацполіції

Опубліковано:

У четвер, 7 грудня, у рамках Всеукраїнського тижня права в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області відбулося засідання круглого столу “Актуальна проблематика дотримання прав людини на Закарпатті. Шляхи вирішення”.

У заході взяли участь заступник начальника слідчого управління ГУНП області Володимир Пукман, старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Тетяна Трильо, заступник директора Закарпатського регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Фучко, депутат Ужгородської міської ради, голова ГО “Об'єднання ромів Ужгорода”. Мирослав Горват, представники ГО “Закарпаття – Донбас” Тетяна Решетилова та Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів “Союз організацій інвалідів України” Денис Сухотін.

Як розповіла Тетяна Трильо, цьогоріч працівники Управління забезпечення прав людини Нацполіції здійснили 75 перевірок підрозділів поліції Закарпаття на предмет дотримання прав людини в роботі правоохоронців.  Поліцейський омбудсмен зазначила, що все ще мають місце проблеми несвоєчасного повідомлення центрів безоплатної правової допомоги при затриманні осіб, проте у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року спостерігається позитивна динаміка. Час повідомлення працівниками відділків поліції зменшився з 40 хвилин у 2016 році до 10-20 у 2017.

Про проблеми представників ромської національності розповів Мирослав Горват, зазначивши, що нині чи не найболючішою є проблема документування ромів: лише в Ужгороді за офіційними даними налічується 300 осіб без документів, а на Закарпатті – близько 3000. Також М.Горват наголосив, що в краї спостерігається тенденція дискримінації, закликів до ворожнечі щодо ромської народності, у ЗМІ часто зустрічаються інформації, де просто “циганізують” ромів, часом навіть звинувачуючи їх у злочинах, які ті не вчиняли. У суспільстві вже склався стереотип: якщо вкрав, то – ром. Але ж є статистика, з якої очевидно, що лише 1,3% крадіжок скоєно представниками цієї національності.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко поінформувала присутніх про діяльність системи БПД на Закарпатті, зазначивши, що за 11 місяців 2017 року до місцевих центрів та бюро правової допомоги вже звернулося 10 тисяч 300 осіб та видано 500 доручень адвокатам для представництва їхніх інтересів. Також фахівець зазначила, що працівники місцевих центрів докладають максимум зусиль, аби сприяти у документуванні ромів. Для успішного вирішення проблемних питань     важлива співпраця громадських організацій, правоохоронних органів та державних установ.

Денис Сухотін порушив питання проблемності отримання безоплатної вторинної правової допомоги інвалідами, адже законодавчо вони ніби й мають на неї право, проте часто їхній дохід трохи перевищує визначений за Законом, що унеможливлює отримання БВПД. 

Учасники “круглого столу” прийняли рішення частіше проводити аналогічні зустрічі, принаймні один раз у квартал, аби оперативно вирішувати питання, що виникають.

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід