Закарпатські дфсники роз’яснили митні новації представникам найбільших суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності в краї

Опубліковано:

Сьогодні, 7 грудня, в Закарпатській митниці ДФС відбулась зустріч із представниками найбільших суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які працюють на давальницькій сировині в Закарпатській області. Під час зустрічі піднімали два основні питання: припинення видачі торгово-промисловими палатами сертифікатів форми “А” та особливості підтвердження походження на українські товари з 1 січня 2018 року.

Про технічну складову цих питань розповіла Лілія Стороженко – начальник управління адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Закарпатської митниці ДФС.

Зокрема, вона зазначила, що із 1 січня 2018 року у відповідності до регламентованих норм Єврокомісії торгово-промислові палати України перестають видавати сертифікати про походження товарів форми “А”. За її словами, в Європейському Союзі підтвердження походження товарів з України сертифікатом про походження форми “А” надавало відповідні преференції українським товарам на ринку ЄС (за рахунок застосування зниженого рівня ставок ввізного мита) так само як і підтвердження сертифікатом з перевезення EUR.1. З 1 січня 2018 року ця проміжна ланка не функціонуватиме.

Що стосується особливостей         підтвердження походження на українські товари, Лілія Стороженко зазначила: “Із 1 січня 2016 року тимчасово набрала чинності економічна частина Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. В рамках цієї Угоди митниці ДФС забезпечують видачу сертифікатів з перевезення товару EUR.1. Відтак, згідно з Протоколом до Угоди, а саме статті 15 “Заборона повернення мита або звільнення від сплати мита” Протоколу І до Угоди. Фактично положення вказаної статті означають, що, у випадку видачі або оформлення доказу походження (сертифікат з перевезення форми EUR.1 або декларація інвойс) на продукти переробки при експорті, які набули статусу українського походження, оподатковуються митом товари походженням з третіх країн (не ЄС/Україна), які були поміщені у митний режим переробки на митній території України”.

Вказані норми Протоколу І до Угоди сторона ЄС розглядає як невід'ємний елемент преференційного режиму зони вільної торгівлі між Україною та ЄС в рамках Угоди про асоціацію, який також відповідає внутрішньому законодавству ЄС стосовно особливостей стягнення мит для товарів, які імпортуються з метою розміщення в режим переробки.

– На відміну від попередньої угоди (Генеральна система преференцій), яка взагалі не містить умов щодо заборони від звільнення мита, Угода про асоціацію ввела ці положення у вигляді правових норм, викладених у статті 15 Протоколу І до Угоди, як зазначалося вище. Тобто, це свідома домовленість між Україною і ЄС про те, що товари з третіх країн не будуть підпадати під дію Угоди, і не матимуть жодних преференцій, – зауважив Микола Ясевич – в.о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС.

Загалом під час зустрічі фахівці митниці розкрили всі питання, які піднімали учасники, обидві сторони домовились й надалі так плідно і конструктивно працювати.

 

ДФС у Закарпатській області

Про Захід