“Водоканал” хоче зробити рівнянам новорічний “подарунок”

Опубліковано:

“Рівнеоблводоканал” наступного рокк хоче підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення. Причина — подорожчання усіх складових тарифу.

Наразі нові розрахунки, які подав водоканал, розглядає НКРЕКП, повідомляє “Рівне Вечірнє”.

Сьогодні мешканці приватного сектора платять за куб води 8,256 грн., за водовідведення — 6,744 грн. Після подорожчання суми зростуть до 9,66 грн. та 6,828 грн. відповідно. Тобто мешканці приватного сектора за 1 кубометр водопостачання та водовідведення платитимуть 16,488 грн. з ПДВ замість 15,00 грн. з ПДВ, зростання — на 9,92%. Ті, хто живе у багатоквартирних будинках, платитимуть більше, бо в їхній тариф закладено ще складову на обслуговування внутрішньобудинкових систем: 10,044 грн. за водопостачання та 7,092 грн. за водовідведення. Тобто мешканці квартир за 1 куб. м платитимуть 17,136 грн. з ПДВ замість 15,84 грн. з ПДВ, зростання — 8,18%.

“Рівнеоблводоканал” пояснює потребу підвищити тариф просто — усе подорожчало.

— Перегляд тарифів дозволить забезпечити підприємству беззбиткову роботу для надання необхідних послуг централізованого водопостачання та водовідведення, — зазначають на підприємстві.

Крім того, для мешканців багатоквартирних будинків з 29 листопада тариф зменшився на 0,30 грн., оскільки з витрат НКРЕКП виключила витрати на повірку лічильників. Тож в грудні тариф на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для даної категорії населення буде становити 15,54 грн. з ПДВ. Але тепер повірка лічильників буде відбуватись за кошти споживачів.

Нагадаємо, що у жовтні обласна рада збільшила норми споживання води для споживачів, які не мають лічильників. Тож на одного мешканця у місяць стали нараховувати більше ймовірно використаних кубів води. За відсутності гарячого водопостачання на людину нараховують чотири куби на місяць (63,36 грн.), якщо гаряча вода є — 2,4 куб. м (38 грн.). Коли у наступному році тариф збільшиться, то за одного мешканця квартири, де немає лічильника, доведеться платити 74,52 грн. або ж 44,71 грн., якщо є централізоване гаряче водопостачання.

До слова, востаннє тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення “Рівнеоблводоканал” переглядав у квітні цього року. Відтоді суттєво підвищилась вартість електроенергії, реагентів для знезараження питної води, пально-мастильних матеріалів. До того ж, у старих тарифах, які подавались на затвердження в НКРЕКП ще наприкінці 2016 року, не було враховано мінімальну заробітну плату, яка з початку року зросла вдвічі.

Про Захід