Різдвяний віночок: що символізує і як зробити власноруч?

Опубліковано:

Цієї неділі у закарпатських вірників західного обряду розпочався адвент. Особливий період перед Різдвом – це час не тільки обмежень у їжі і розвагах, але і період роздумів, добрих справ.

Символом адвенту є відомий усім різдвяний віночок, який спочатку було прийнято встановлювати на столі, а вже з часом ним почали прикрашати вхідні двері до оселі.

За даними вільної енциклодії “Вікіпедія”, вінок був введений в різдвяні традиції гамбургським лютеранським теологом Іоганном Гінріхом Віхерна, що взяв на виховання декількох дітей із сімей бідняків. У адвент діти постійно запитували вихователя, коли ж настане Різдво. Щоб діти могли відраховувати дні до Різдва, в 1839 році Віхерна змайстрував зі старого дерев'яного колеса вінок, прикрашений двадцятьма чотирма малими червоними і чотирма великими білими свічками. Щоранку в цьому вінку запалювалося по одній маленькій свічці, до яких по неділях додавалася велика свічка.

У символіці різдвяного вінка виділяється кілька значень. Спочатку додавання світла у вінку символізувало зростаюче очікування народження Христа, “світла миру”. До цього додалися додаткові значення, обумовлені круглою формою, символікою вінка, зеленню ялинки, кольором свічок і декоративних стрічок. Різдвяний вінок з чотирма свічками асоціюється з земною кулею і чотирма сторонами світу. Коло символізує вічне життя, яке дарує Воскресіння, зелень — колір життя, а свічки — світло, яке освітить світ в Різдво.

Католицькі різдвяні вінки часто прикрашаються трьома фіолетовими і однієї рожевої свічкою відповідно до літургійних кольорів богослужінь адвенту. Рожеву свічку запалюють у третю неділю Адвенту, яка носить назву Gaudete (Радійте!).

Про те, як зробити віночок власноруч, де шукати ідеї і на що звернути увагу, ми розпитали ужгородку Ташу, чарівницю студії творчості “Волшебство”, багато діток її знають як фею мильних бульбашок. Таша має синочка Павлика,  пише казки, проводить майстер-класи, створює різні декоративні речі, вчиться і працює у сфері графічного дизайну.

Чи пам'ятаєш ти, коли в тебе вдома з'явився перший віночок, як він виглядав?

У 2015 році я проводила творчі майстер-класи у “Буксвілі”. Ми придумали серію передсвяткових занять, на одному з яких і мали виготовляти різдвяні віночки. Тоді я і познайомилась вперше з цим чудовим напрямком творчості. Спробувала різні матеріали, способи плетіння і варіанти декорування.

Сьогодні твої роботи надихають, вони дарують атмосферу затишку та тепла. Скільки часу ти витрачаєш на віночок від задуму до реалізації?

Буває по-різному. Іноді я знаю, що саме хочу зробити, і заготовка може чекати кілька тижнів, доки я назбираю необхідні матеріали і знайду для неї час. А буває, що беру в руки віночок і одразу підбираю до нього матеріали. Завжди існує якась задумка, що повинно бути в основі, а далі уже все доповнюється деталями. Трапляється і таке, що уже в кінці додаю якийсь елемент, і здається, що саме під нього і виконувався весь віночок.

Розкажи трохи про матеріали, з якими ти працюєш, адже їх різноманіття вражає.

Найбільше я люблю природні матеріали. В усьому, і у віночках також. Дещо збираю впродовж року у лісі або парку, як, наприклад, шишки вільхи і модрини. Більшість купую у магазинах або замовляю через інтернет. Цього року дозволила собі порозкошувати і замовила все, що хотіла: і бавовняні квіти, і коробочки лотосу, і різноманітні шишки, і безліч кольорових скляних кульок… Для мене це справжні скарби!

Упродовж останніх років дуже модною є присутність на віночку висушених цитрусових, бадьяну та інших кулінарних елементів. Як зробити такі заготовки вдома?

 Такі спеції, як бадьян і кориця продають у декоративних магазинах. Їх можна купити і у магазинах спецій, але у спеціалізованих місцях більше різноманіття і, вочевидь, вигідніше. Але у їжу їх додавати не можна. (: А цитрусові і яблука справді можна заготовити вдома. Найбільш зручно використовувати для цього піч, вмикаючи її на низьких температурних режимах, а ще краще – сушарку. Зі шкірки апельсинів і мандаринів також виходять дуже красиві “трояндочки”, а ще можна повирізати зірочки і сердечка.

Чи можеш розповісти, як зробити віночок самотужки, найпростіший, що для цього знадобиться?

З того, що у нас росте, для основи найкраще підходять гілки берези. У верби дуже красивий колір і хороша гнучкість, але після висихання вона стає занадто ламкою. Також ідеально підходить дикий виноград. Зробити віночок круглим не важко, трохи важче дається однакова товщина заготовки. Але якщо потренуватись – обов'язково вийде. Я рекомендую заздалегідь уявити собі, яким саме має бути віночок, а ще краще – схематично намалювати. А у процесі роботи важливо відсторонюватися і критично переглядати свою роботу. Набагато краще забрати зайвий елемент, ніж потім пробувати виправити недоліки. Якщо з ідеями туго, або важко визначитись, я надихаюсь роботами з сайту Pinterest – там незчисленна кількість прекрасних речей, в тому числі і віночків.

Виготовлення віночку – чудове сімейне заняття, що можна довірити у цій справі дітям? Чи допомагає тобі синочок?

В залежності від віку допомога дітей може бути різна. Найменшим подобається подавати гілочки, а потім прикраси (до 6 років). Зі старшими(6-9 років), можна разом придумати кольорову гамму і підібрати матеріали. А зовсім дорослим можна довірити і композицію і процес декорування. Крім того є багато “дитячих” варіантів віночків з різних матеріалів, якими діти можуть прикрасити дитячу або й інші кімнати, подарувати рідним. Знову ж таки, знайти ідеї для таких віночків допоможе згаданий сайт.

Павлик в основному вибирає цікаві для нього предмети з мого декору і влаштовує з ними власні ігри, але час від часу коментує “Дуже красиво, мама” або пропонує, що використати.

 

Як має виглядати ідеальний різдвяний віночок?

Ідеальний різдвяний віночок повинен приносити радість, коли на нього дивишся. Адже Різдво – свято глибокої світлої радості, і увесь декор створюється саме для того, аби принести радість. Хоча, цього року я якось по-особливому усвідомила, що найбільша радість – це коли вся сім'я разом. І тоді зовсім не важливо, які саме прикраси навколо і що на столі.

До слова, в Ужгороді виготовленням різдвяних віночків займають багато майстринь, кожен виріб є справді унікальним, з позитивною енергією. 15-17 грудня новорічні робити хендмейдерів можна побачити і придбати на новорічному ярмарку, що розгорнеться у ТЦ “Дастор”.

Розмовляла Вікторія Жуйко, спеціально для “Прозаходу”

Про Захід