Свято Миколая від «Cimborák Ungvár»: на закарпатців чекає смачне благодійне містечко

Опубліковано:

Вже найближчими днями обласний центр повністю зануриться у святкову атмосферу. Один із найперших заходів – свято Миколая від ГО “Цімборак Унгвар”. Традиційно, свято відбудеться на початку набережної Незалежності, триватиме воно три дні – з 15 по 17 грудня.    

Команда друзів містян частуватимуть смачними стравами та солодощами, а отримані кошти планують витратити на облаштування  ігрового майданчика на території дитячого будинку у Батьові, та придбання розвиваючих іграшок для кожної дитинки, що виховується у обласному будинку дитини в Сваляві.

Прозаходу вдалося поспілкуватися з тими, хто вже не перший рік стоїть за організацією благодійних і дійсно європейських свят.

Розкажіть, як народилася ідея створити “Cimborák Ungvár”, що надихнуло, хто став основою цієї благодійної групи?

У 2013 році для участі у відомому фестивалі бограча об'єдналися декілька друзів. Вирішили назватись “Цімбори”. Тоді була продумана і символіка, і кольори. Нам сподобалося і вирішили продовжувати, але вже у форматі благодійності. Такий формат запропонував наш цімбор Олександр Балог, який і став головою нашого ГО.

 

Яким був Ваш перший захід? Чи очікували Ви на такий результат?

Першим заходом, на якому ми предстали вже офіційно як “Цімбори” була благодійна акція до дня св.Миколая в 2013р. Власним коштом було закуплено необхідне обладнання, самі виготовили наші “фірмові” будиночки, а також мангали та решітки особливої конструкції, завдяки яким у нас виходить все дуже смачно. Результатом ми були задоволені, а ще більше були задоволені дітки Батівського дититячого будинку, куди ми придбали холодильники, центр караоке та купу солодощів до свят. Після цього ми з натхненням продовжили свою справу!

Сьогодні на Вашому рахунку участь і організація багатьох заходів. Різдвяне містечко “Цімборленд” – стало справжньою подією в Ужгороді, ошатно вбрану територію набережної Ви наповнити родинним теплом та любов'ю. Як Вам це вдалося?

У нас давно було бажання зробити щось подібне, ми європейське місто! Але, на той час, з совковими ярмарками. Цьому потрібно було покласти кінець. Ми виготовили додаткові будиночки, зробили власноруч майже все, що ви змогли там побачити від гірлянд до двометрових сніжинок з підсвіткою та шатра у вигляді ялинкової іграшки. Ми всі зайняті своїми щоденними справами: хтось має власний бізнес, хтось на державній роботі, тому все це робилося практично вночі. Було важко, але ми хотіли довести, що можна проводити свята в Ужгороді не гірше ніж в Європі, причому без жодної підтримки, власними силами! Думаємо нам це вдалося.

Які ще заходи стали для Вас особливими?

Ну, для нас кожен наш захід є особливим, так як це означає, що ми знову зможемо допомогти тим діткам які цього потребують. Чи то безпосередньо чи купуючи медичне обладнання.

Холодильники, музичні центри, автономне опалення для дитячих будинків, ліки і найголовніше – дороговартісне обладнання для дитячих лікарень. Список Ваших придбань дуже серйозний.  Як обираєте кому і чим допомагати?

Ми завжди обговорюємо все на зборах та приймаємо рішення спільно. Так склалося, що, на жаль, не всім діткам пощастило жити в сім'ях. Тому ми  намагаємось допомагати дитячим будинкам, а саме Свалявському обласному будинку дитини  та Батівському дитячому будинку.

Цімбор – з угорської товариш. Як виникла така інтернаціональна назва?

Якось сама собою, просто хтось запропонував і ми вирішили, що це саме те слово, яке якнайкраще охарактеризує нашу команду. Ми завжди жваво дискутуємо, все обговорюємо, думка кожного з нас є важливою. Ми не бізнес проект, ми просто друзі які хочуть популяризувати нашу закарпатську багатонаціональну кухню та традиції святкувань з благодійною метою.

Своїм прикладом Ви доводите, що залишаючись на Закарпатті, доклавши певні зусилля, можна створити гідні європейські благодійні заходи. Що для цього потрібно?

А тут все насправді просто: бажання! Люди збираються на Марс летіти, а в Ужгороді не можна нормальний фестиваль провести? Пфф ))) Почати можна з малого: прибрати з голови думку “та з того нич…” а потім за роботу!

Торік  у соціальних мережах ужгородці пропонували, аби Ви їхали представляти Ужгород на свято міст-побратимів у Дармштадт, чи погодилися б ви на таку пропозицію?

Хочеться звісно ж показати себе та наше місто і на міжнародних фестивалях, але тут без підтримки вже не обійтись. Нам пропонували виступити на кулінарному фестивалі в Угорщині поза конкурсом в якості запрошених гостей, торік. але такі заходи є суто іміджевими. Потрібні серйозні кошти для відправки команди з 8-12 чол з обладнанням. Але ми з радістю та достойно представили б наше місто 100%.

І наостанок. Говорячи про “Cimborák Ungvár”, в уяві зразу постають мужні чоловіки, які дуже вправно готують смачні страви на вогні. Чи часто готуєте вдома? 

Звісно! Нам дуже пощастило, що нас підтримують наші жінки, наші сім'ї. Зрештою вони теж цімбори. Тому ми час від часу даємо їм трохи відпочити від кухні і вдома також)))

Підтримати цімборів-благодійників втілити добрі наміри дуже просто – треба прийти на свято Миколая з 15-17 грудня на набережну Незалежності, поласувати чимось смачненьким та гарно провести час!

Розмовляла Вікторія Жуйко, спеціально для Прозаходу  

Про Захід