У Львові представники трьох областей Карпатського регіону ділилися досвідом впровадження децентралізації (Фото)

Опубліковано:

Три дні, 29-го листопада – 1-го грудня, у Львові тривав Карпатський форум регіонального розвитку, на який з'їхалися 110 представників місцевих територіальних громад, бізнесу, науки та громадськості із трьох регіонів країни – Закарпаття, Львівщини і Івано-Франківщини.

Як відзначив Андрій Бринь, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівський області, форум – це знакова події для всіх трьох областей. Організатором форуму став Центр розвитку місцевого самоврядування у Львівській області, що діє за підтримки програми “U-LEAD з Європою”, за участі Центрів розвитку місцевого самоврядування Закарпатської та Івано-Франківської області.  

Мета заходу, передусім, – це посилання суспільного діалогу з таких важливих питання як впровадження реформи децентралізації в областях Карпатського регіону. Розвиток людського капіталу, туризму Карпат, посилення конкурентоспроможності трьох областей, а також транскордонне співробітництво.

На відкриті форуму з вступним словом виступив Олександр Ганущин, голова Львівської облради, який зауважив, що потрібно напрацювати конкретні проекти, де будуть у фокусі Карпати з їх громадами, проблемами, шляхами їх вирішення, а також ріст інституційних спроможностей місцевого самоврядування.

Водночас народний депутат Юрій Соловей наголосив, що потрібно говорити про комплексне вирішення проблем, які є в Карпатському регіоні.  важливим аспектом, який сприятиме розвитку ОТГ, є прийняття парламентом двох ключовий законів: про формування ОТГ навколо обласних центрів, та закон, який передасть у розпорядження громад землі поза межами населених пунктів.

Загалом протягом трьох днів відбулося 7 пленарних засідань: “Регіональний розвиток: напрямки посилення регіональної конкурентоспроможності”, “Практичні аспекти залучення інвестицій у карпатський регіон”, “Розвиток туризму Карпат”, “Умови розвитку людського капіталу у громадах”, “Інструменти розвитку сільських територій”, “Енергетична самодостатність територіальних громад”, “Залучення міжнародної технічної та фінансової допомоги для розвитку громад”, на яких виступили понад 30 учасників. В майбутньому захід має стати традиційним.

На форумі виступили зокрема, фахівці у галузі туризму від Закарпаття – Федір Шандор, Валентин Волошин та Олександр Коваль, які розповіли про свою візію розвитку цієї сфери в межах Карпатського регіону та поділилися досвідом успішних проектів на Закарпатті.

Організатором форуму є Центр розвитку місцевого самоврядування у Львівській області, що діє за підтримки програми “U-LEAD з Європою”. Це програма для України з розширення праві і можливостей на місцевому рівні, яку спільно фінансують ЄС та країни-члени – Німеччина, Швеція, Данія, Польща та Естонія. Бюджет програми – 102 млн євро.

Про Захід”

 

Про Захід