У вівторок в Ужгороді представлять фільм і книжку про село Дубрівку

Опубліковано:

Цієї осені село Дубрівка на Ужгородщині урочисто відзначила 600-річчя від появи першої письмової згадки. З цієї нагоди 5 грудня, о 17:00 в Ужгородській греко-католицькій богословській академії імені Теодора Ромжі відбудеться презентація документального фільму В'ячеслава Бігуна “Останній солдат” та книжки Олександра Гавроша “Дубрівка колись і тепер”.

У презентації візьмуть участь владика Мілан Шашік, голова села Дубрівка Роман Василиндра, герой фільму “Останній солдат” Юрій Куруц, режисер В'ячеслав Бігун та письменник і сценарист Олександр Гаврош, видавець Олександра Гаркуша.

Стрічка “Останній солдат” через історію однієї людини показує долю всього Закарпаття. У 35-хвилинній документальному фільмі перший оптиміст і останній солдат Другої світової війни, шахіст, бібліотекар, дяк, 91-річний Юрій Куруц, оспівує епічну історію свого життя, рідного краю.

“Дубрівка колись і тепер” – історико-краєзначий нарис, щедро доповнений унікальними фотографіями, яких у виданні понад сотня. Протягом століть село знаходилося на межі Ужгородського та Березького комітатів. І нині воно є крайнім поселенням Ужгородщини, відразу за Дубрівкою починається Мукачівський район. За словами автора, кропітка робота над книжкою тривала понад півроку. Книжка-альбом “Дубрівка колись і тепер” може стати чудовим прикладом для інших сіл Закарпаття, які хочуть в сучасній формі, стисло, містко та ілюстративно розповісти про свою історію та сьогодення.

Довідково:

В'ячеслав Бігун – кіномитець і вчений-юрист, родом із Закарпаття. Один із найбільш титулованих і продуктивних сучасних українських кінорежисерів. Загалом стрічки автора, частину яких представлено у вільному доступі (https://www.youtube.com/c/SlavikBihun77), з 2014 року здобули більше 30 нагород. Його неодноразово відзначали і за активну популяризацію українського кіно.

Олександр Гаврош – письменник, журналіст і сценарист, автор понад двох тисяч публікацій. За його повістю “Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу” знято повнометражний художній фільм “Іван Сила”. Автор сценарію чотирьох документальних стрічок: “Сім зупинок до себе”, “Михайло Заяць – наша людина в кіно”, “Маленькі історії Руського Керестура”, “У пошуках Івана Сили”.

Про Захід