Павло Клімкін відвідав угорськомовну гімназію в Берегові

Опубліковано:

Міністр відвідав дві угорськомовну та україномовну гімназії в Берегові. Там він зустрівся з вчителями та учнями, вислухав їхню думку стосовно скандального закону “Про освіту”, повідомляє Голос Карпат.

Павло Клімкін підкреслив, що вивчати історію України чи теорію держави і права, наприклад, угорською не доцільно. “Кажуть, хтось забороняє нацменшинам навчатись на рідній мові.” – продовжував далі міністр, – “Але, повірте, ніхто не відбере можливість вчитись на рідній мові. Надалі буде можливість вивчати біологію румунською або ж угорською, проте українські громадяни мають володіти українською. Це важливо для всіх”.

Як підкреслив Клімкін, багато з учнів не бачать перспектив для життя в Україні. Вони планують поїхати навчатись закордон, де і залишаться жити. “Ми маємо забезпечити кожному громадянину шанс на хороше майбутнє саме в Україні, а не закордоном”, – сказав міністр.  

“Я побачив, що є діти з угорських сімей, які суперово розмовляють українською, але є і такі, яким вчителі перекладають мої запитання. Я вважаю, що це потрібно вирішувати”, – сказав міністр. Угорських вчителів ніхто не звільнятиме, додав очільник, їх навпаки заохочуватимуть до співпраці та розвитку.

Урядовець акцентував на тому, що кожен громадянин повинен знати державну мову та вільно нею володіти. Саме це дасть шанс випускника влаштуватись на хорошу роботу з достойною оплатою праці. 

 

Про Захід