«Мовне питання на Закарпатті штучно політизоване», – міністр закордонних справ України

Опубліковано:

Таку позицію озвучив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін після відвідин Закарпаття, пише Голос Карпат.

Павло Клімкін вважає, що мовне питання на Закарпатті штучно політизоване. Воно має бути вирішене в діалозі з громадою.  Звернув міністр увагу і на те, що мовне питання завжди було дуже важливим та чутливим для Угорщини. Вона завжди дуже гостро реагувала на будь-які зміни.

“Але ж ми не для Угорщини хочемо щось зробити, а для нашої громади. Це наш закон, наше майбутнє та наш розвиток”, – наголосив Клімкін.

Міністр закордонних справ розповів про те, що значна частина цьогорічних випускників бачать своє майбутнє в Угорщині. Вони планують поїхати на навчання до Будапешту чи будь-якого іншого міста, там хочуть знайти роботу та залишитись.

“Чи добре для громади втрачати її членів? Цього однозначно не можна допустити. Ми мусимо зробити все, щоб молоді люди залишались в Україні, мали змогу навчатись та працювати”, – підкреслив міністр.

Павло Клімкін зауважив, що були випадки, коли діти з угорськомовних сімей, які вчились в угорськомовних школах, складали ЗНО з української мови на 199 балів, а з історії України – на 200 балів.

Міністр також підкреслив, що нема нічого неможливого, головне лише хотіти та працювати над собою. 

Про Захід