Тячівщина потребує більшу кількість управлінь соцзахисту населення

Опубліковано:

Під час першого пленарного засідання 9-ої сесії депутат Закарпатської облради Василь Федурцьо подав свій запит на ім'я голови облради Михайла Рівіса, в якому клопоче про збереження функціонування двох управлінь соціального захисту населення на території Тячівщини, яка є найбільшою і за площею, і за кількістю населення сільським районом України.

У документі сказано: У зв'язку з численними зверненнями мешканців району, можливим виникненням соціальної напруги прошу звернутися до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України щодо можливості внесення змін до наказу від 20 вересня 2017 року № 793 “Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів”, які дозволять виконувати функції головного розпорядника бюджетних коштів в сфері соціального захисту населення одночасно Тячівському УСЗН та Дубівському УСЗН Тячівської районної державної адмністрації.

Наказом Міністерства фінансів України від 20 вересня 2017 року №793 “Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів” затверджено структуру коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів до складу якого включено код відомчої класифікації та кредитування за ознакою головного розпоряднка коштів.

Виходячи з вимог вищевказаного законодавчого акту, в складі Тячівської районної державної адміністрації може функціонувати тільки один орган з питань праці та соціального захисту населення з кодом відомчої класифікації та кредитування – 08.

Однак, з 1991 року Тячівський район Закарпатської області у плані забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення поділений між двома управліннями, які мають статус юридичної особи та рівну кількість набувачів соціальних послуг – Тячівським (місцезнаходження м. Тячів) та Дубівським (місцезнаходження смт. Дубове), які потребують присвоєння окремих кодів відомчої класифікації та кредитування за ознакою головного розпорядника коштів.

Функціонування двох управлінь на території чи не найбільшого і за площею, і за кількістю населення сільського району України протягом багатьох років давало можливість оперативного управління соціальними процесами на рівні кожного населеного пункту та значно шдвищило охопленість соціальною підтримкою мешканців найвіддаленіших гірських сіл та селищ. Обидві установи забезпечують виконання функцій, передбачених Типовим положенням про районні управління соціального захисту населення.

Спеціалісти управлінь здійснюють прийом та оформлення документів, призначення та виплату різних видів державної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг, перевірку права на одержання соціальної допомоги (соціальне інспектування), що посилює адресність при наданні соціальної допомоги та запобігає нецшьовому витрачанню бюджетних коштів, забезпечують санаторно-курортним лікуванням, засобами реабілітації інвалідів, ветеранів війни та праці, здійснюють контроль за правильністю призначення та перерахунку пенсій органами Пенсійного фонду України, проводять моніторинг дотримання законодавства в сфері оплати і належних умов праці тощо.

Оформлення документів не потребує від громадян, що обслуговуються Дубівським управлінням, матеріальних затрат на поїздку до райцентру, що особливо важливо для мешканців найвіддаленіших сіл, для яких проблеми транспортного сполучення помножуються на проблеми пересування інвалідів, осіб похилого віку, можливості поїхати до управління сімей з дітьми.

Діяльність двох управлінь соціального захисту населення на території Тячівського району впродовж 26 років забезпечує ефективне та максимально наближене до громадян надання соціальних послуг, що є надзвичайно важливим в умовах децентралізації”, – йдеться у депутатському запиті.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід