У Мукачеві театр відзначив 70-річчя творчої діяльності (Фото)

Опубліковано:

Мукачівський драматичний театр цими днями відзначає 70-річчя творчої діяльності. В неділю  театрі відбулися урочисті. Колектив закладу вітали представники міської влади, колеги з багатьох театрів країни, численні гості.

Театралізованим дійством у часі розпочалися святкові урочистості з нагоди ювілею творчої діяльності Мукачівського драматичного театру. На екрані -символічний годинник, на сцені – актори театру, символізуючи годинникові стрілки, запрошують глядача поринути у прекрасний світ театру. На сцені знову і знову оживали емоції – уривки із кращих вистав: комедія-притча “Вишневий сад” Антона Чехова, драма “Дім Бернарди Альби” Федеріко Ґарсія Лорки, водевіль-жарт “По-модньому” Михайла Старицького, драма-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки, трагікомедія “Птах Фенікс” Миколи Коляди. 

Історія діяльності професійного театру розпочалась 1947 року, коли  професійна трупа з міста Аккерман, нині Білгород – Дністровьский, приїхала на Закарпаття.     З того часу розпочався відлік творчої роботи багатьох поколінь артистів, режисерів, сценографів, керівників, що гідно вели театр до нинішнього ювілею.

На початку цього року  театр змінив свій статус і став повноправно належати місту.  Театрали констатують, що керівництво Мукачева зробило далекоглядний крок. Влада міста збільшила заробітні плати працівників театру, виділяє кошти і  для загального розвитку театру.

За неповний рік роботи  в новому статусі  театром  організовано і проведено   XVIII  Міжнародний фестиваль ” Етно – Діа – Сфера”, запроваджено і успішно проведено I Всеукраїнський фестиваль дитячих театральних колективів ” Імпреза над Латорицею “, театральний фестиваль – лабораторію новаторських молодіжних театрів України. Зараз  свій ювілей театр відзначає на екваторі  проведення VI  театрального фестивалю ” Зірковий листопад”.

Цьогоріч колектив  гастролював в Одеській області, де серед інших міст театр виступив і у місті Білгород – Дністровському. Колектив прийняв участь у фестивалі в Коломиї, провів неодноразові благодійні вистави , активно обслуговував  літні дитячі  табори, залучався до участі у загальноміських та державних святах і мистецьких акціях.

За цей короткий період на сцені Мукачівського драматичного театру  виступило  близько 40 театральних колективів з найрізноманітніших куточків України. Поряд з цим колектив підготував власні прем'єри , які розраховані на глядача різного  віку, такі як Веселий Фокусник” Г. Лисенка ( для дітей дошкільного віку), ” Пригоди Тома Сойєра” за Марком Твеном (для учнів 4 – 8  класів), ” Дерева помирають стоячи” Алехандро Кассоне ( для доросло глядача). Також своєрідним подарунком і експериментом стали роботи  колективу в іншому нетрадиційному жанрі. Це перфоманс “Народження театру” у постановці Євгена Тищука, та   “Бог з машини” – робота молодих акторів театру Рудольфа Ланьо, Яни Дешко та хореографа Тетяни Суховірської. Завдяки цим виставам глядач по новому сприйняв театр, як нестаріючий  вид мистецтва.

Секретар міської ради Іван Маняк, вітаючи колектив з 70-річчям творчої діяльності відзначив, що Мукачівський драматичний театру живе і утверджує себе в новому статусі на високому  професійному рівні.

З нагоди свята Іван Маняк вручив колективу почесні грамоти. Від міського голови колективу було вручено мультимедійний комплекс.

Директор Мукачівської драматичного театру Юрій Глеба констатував: у новому форматі театр вже проявив себе. “Рішення міська влада прийняла стратегічно правильне, повернувши театр місту. Якщо аналізувати через призму того, що нас чекає децентралізація, то в найближчій перспективі і й іншим містам доведеться задуматися над тим, хто буде утримувати установи обласного підпорядкування. В той час, як Мукачево уже в цьому році вирішило питання, яке для інших міст може стати проблематичним у найближчому майбутньому. Саме завдяки міській владі та колективу театру ми цієї осені зуміли провести три театральні фестивалі. Ми будемо примножувати традиції театру. Мукачево поступово ставатиме театральною Меккою Закарпаття, оскільки всі необхідні умови для цього є, а головне – нам є для кого працювати”, – констатував керівник закладу.

Мукачівська міськрада

Про Захід