Як закарпатці можуть безкоштовно здобути європейську освіту

Опубліковано:

20 листопада у прес-центрі “Панорама” громадська організація “Словацько-Українське культурно-освітнє товариство” презентувала Європейську освітню програму “Free Student”. У прес-центр завітали представники програми: Роман Фрич – кандидат юридичних наук, доцент, голова громадської організації “Словацько-Українське культурно-освітнє товариство”, а також Євген Зеленак – кандидат наук, доцент, продекан Ружомберського Католицького університету з питань наукової, навчальної роботи та аспірантури. 

Програма “Free student” – перший масштабний проект безкоштовного навчання українських студентів в державних університетах Словацької Республіки.

Як розповів Роман Фрич, програма “Free Student” працює вже 4-ий рік. За цей час десятки українських студентів змогли поїхати на навчання у сусідню Словаччину. Для того, аби стати студентом одного з двох університетів, які беруть участь в цій програмі, треба пройти співбесіду.

“Особливістю цьогорічної програми є те, що абітурієнти проходитимуть тільки співбесіду, без тестування, так як минулорічні учасники програми з Мукачівщини під час тестування та навчання показали високий рівень знань, – зазначає Роман Фрич. – Під час співбесіди увагу звертають не лише на оцінки вступника, але й на його зацікавленість у навчанні, на його мотивацію”. Завдяки такій співбесіді потенційний студент може того ж дня дізнатися, вступив він на навчання в Словаччину чи ні.

“Студенти за цією програмою мають змогу навчатися у двох університетах Словаччини – Ружомберському Католицькому університеті і Кошицькому технічному університеті. Зручно й те, що співбесіда та зарахування відбуваються в Україні, тож абітурієнти можуть зосередитися на вивченні словацької мови,  а не підготовці до вступних іспитів”, – запевняє Роман Фрич.

Програма “Free Student” діє не лише для випускників шкіл, але й для тих, хто вже здобув певну освіту, наприклад, ступінь бакалавра. Тобто, ставши бакалавром в Україні, можна вступити на магістратуру до Словаччини. Крім того, після 9-го класу можна вступити в гімназію чи отримати середню спеціальну освіту. Це чудова можливість не тільки отримати диплом, але і прекрасно адаптуватись мовно і ментально до іншої країни. А вже потім почати здобувати вищу освіту.

Євген Зеленак – кандидат наук, доцент, продекан Ружомберського Католицького університету з питань наукової, навчальної роботи та аспірантури розповів про те, що в їхньому навчальному закладі є 4 факультети – філософський, медичний, педагогічний та теологічний. Він також розповів, що українські студенти часто обирають гуманітарні та технічні спеціальності. Здебільшого, дівчата прагнуть вивчати мови, зокрема німецьку, англійську, італійську. Хлопців найчастіше цікавить інженерний напрямок, наприклад, автомобільне виробництво. Також серед студентів дедалі більшої популярності набирає управління в готельно-туристичній сфері.

Як зазначили гості прес-центру “Панорама”, студенти, які за результатами навчання увійшли до 10 % найкращих, отримують стипендію від уряду Словаччини. І, як запевнив Роман Фрич, серед цих найкращих чимало українців. Крім того, студенти мають можливість і непогано підзаробити. Розклад вони складають собі самі, тому можуть розподілити свій час так, аби встигати поєднувати і навчання, і роботу. А держава їх у цьому тільки підтримує.

Всі питання, пов'язані з документацією, бере на себе словацька сторона. Батьки абітурієнтів оформлюють доручення і їм не доводиться самим отримувати різні документи та дозволи. А це займає чимало часу та сил.

Аби українці більше дізналися про навчання у Словаччині, вже цими днями Роман Фрич та Євген Зеленак зустрінуться з абітурієнтами та їх батьками. У Мукачеві зустріч відбудеться 21 листопада о 17.00 у готелі “Стар”, а в Ужгороді 22 листопада о 17.00 у конференц-залі готелю “Ужгород”.

До того ж, ті, кого зацікавить перспектива навчання у сусідній країні, наприкінці січня чи на початку лютого можуть поїхати в ознайомчий тур до Словаччини і на власні очі побачити, де навчатиметься студент та у яких умовах проживатиме. Витрачати гроші на цю поїздку абітурієнтам чи їхнім батькам не доведеться. Адже всі витрати бере на себе словацька сторона.

Здобути європейську освіту цілком реально. Головне – це бажання, а можливість завжди знайдеться. Програма “Free Student” наочно це демонструє.

Про Захід