Нацбанк хоче обмежити обіг дрібних монет. Чи подорожчають продукти?

Опубліковано:

Нацбанк планує оптимізувати обіг монет номіналом 1, 2 та 5 копійок. Чи вплине це на темпи зростання цін?

Національний банк може обмежити обіг монет дрібних номіналів.

Як пояснює регулятор, населення майже не використовує монети дрібних номіналів (1 – 5 коп.) для розрахунків. Водночас вартість виготовлення таких монет перевищує їх номінальну вартість.

На сьогоднішній день, за офіційними даними, в обігу перебуває 12,9 мільярдів монет (штук), у тому числі номіналами 1 коп. – 2,4 млрд, 2 коп. – 1.4 млрд, 5 коп. – 1,9 млрд, 10 коп. – 3,8 млрд, 25 коп. – 1,7 млрд, 50 коп. – 1,2 млрд та 1 грн. – 0,5 млрд штук.

Обмеження обігу дрібних монет не вплине на інфляцію. При середньому чеку в офіційних продуктових точках на 50-70 грн, і частці безготівкових розрахунків близько 40% – на які вилучення дрібних монет не впливатиме – округлення до 10 копійок збільшить такий продуктовий чек десь на півсотих відсотка.

В непродуктовій роздрібній торгівлі ефект буде ще меншим.

У багатьох офіційних точках продажу, дрібні монети вже давно не користуються популярністю – їх або просто ігнорують, або списують “решту” на різні бонусні рахунки. У той же час у неофіційних точках продажу (на ринках) округлення до монет великих номіналів давно вже стало нормою.

Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital

Voxukraine.org, для “Про Заходу”

Про Захід