Закарпатські лісівники підвели попередні підсумки (Фото)

Опубліковано:

На базі ДП “Мукачівське лісове господарство” сьогодні, 17 листопада, відбулася виїзна колегія Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства під головуванням начальника ЗОУЛМГ Валерія Мурги з директорами держлісгоспів, головними спеціалістами та представниками крайових ЗМІ, присвячена попереднім підсумкам роботи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства та держлісгоспів за 9 місяців 2017 року.

Програма колегії була досить насиченою: під керівництвом начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги розпочалася із настановчого засідання за круглим столом. Опісля члени виїзної колегії відвідали дендропарк “Березинка”, де побачили екзоти, зібрані з усього світу: з часу заснування в 1957 році тут випробувано понад 2000 деревно-чагарникових порід. На сьогодні випробування пройшла колекція з 350 видів екзотів і деякі з них вже впроваджені у лісові культури.

Майстер розсадника дендропарку “Березинка” Наталія Слободянюк:

“Дендрарій був закладений в 1957 році інженерами лісового господарства Мукачівщини в дуже короткі терміни. Можна сказати, що основна частина рослин з'явилася в 50-х роках 20-го століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. У дендропарку випробувано понад 350 видів деревно-чагарникових порід. На території в 34 гектари трудяться 5 лісокультурниць і 2 працівники Мукачівського лісгоспу та небайдужі науковці. Саме на їхні плечі лягають роботи по догляду за рослинами. Зараз для працівників парку настає один з найвідповідальніших періодів: потрібно підготувати рослини до зими, адже примхливі “вихованці” не звикли до нашого клімату. Укрити таку кількість рослин в короткі терміни неможливо, тому підготовка до зими проходить в 3 періоди. Роботи з утеплення починаються в листопаді, після того як опадає все листя. У першу чергу утеплюється передкоренева система, а далі вже все залежить від дерева. Це і є другий період. Третя фаза настає в мороз. У зимовий час працівники ще ретельніше стежать за станом рослин і в залежності від цього вживають додаткових заходів з захисту”, –розповідає Наталія.

“Для того щоб простіше спостерігати за рослинами, дендропарк розділений на сектори. У першу чергу дендропарк має наукове і культурно-освітнє значення. На його території ростуть рослини, завезені з різних куточків земної кулі. Також дендропарк вносить великий розвиток в екологічну просвіту населення, так як тут проходять уроки природознавства у школярів з різних районів Закарпатської області та учнів зі шкільних лісництв. 99% відвідувачів – це жителі Закарпаття, але є й іноземці та жителі з інших областей України, які мандрують Карпатами. У парку є туристично-рекреаційні пункти, де можна культурно відпочити” – зазначає директор лісгоспу Василь Анталовський.

Опісля учасники колегії відвідали Мукачівське лісництво, урочище “Госуаз” квартал 48, де лісничий Олександр Зварич розповів про рубки догляду й лісові культури на площі 1,5 га, які були заліснені насінням дуба після суцільно санітарних рубок у 2011 році.

Оглянули лісівники й новенький рекреаційний пункт, який облаштували у вересні поточного року. На рекреаційному пункті на території Мукачівського лісництва ДП “Мукачівське ЛГ” для туристів та відпочиваючих встановлені бесідки, гойдалки, смітники, туалети та мангал для шашликів. Окрім того на території рекреаційного пункту встановлена перша у Закарпатті волейбольна площадка для того, щоб діти займалися фізичною культурою і спортом та були здоровими. Презентували учасникам колегії й суцільно санітарні рубки дубових насаджень, вік яких становить 150 років.

І наприкінці виїзної колегії лісівниками Мукачівщини були презентовані відреконструйовані адмінбудівлі Кленовецького, Майданського лісництв та самого лісгоспу.

Так, лісничий Майданського лісництва Василь Граб під час відкриття лісництва відмітив:

“За пів року ми повністю оновили лісництво: оновили дах, котельню, двері, вікна, зробили внутрішні та зовнішні роботи, облаштували паркан і зробили навіть рибник. Загальна вартість будівництва адмінбудівлі – майже мільйон гривень. Тепер адмінбудівля лісництва стала справжньою окрасою мальовничого гірського села і комфортним місцем роботи колективу з 18 чоловік”.

Символічну стрічку оновленого Майданського перерізали начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга, директор ДП “Мукачівське лісове господарство” Василь Анталовський та голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай. Опісля урочистої частини в лісництві відбулися оглядини самої будівлі зсередини.

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга: 

“Доброю практикою стало те, що кожну квартальну колегію через кожні три місяці ми проводимо виїзну колегію. Найчастіше місце обирається за два-три тижні. На цей раз під складання іспиту підпало Мукачівське лісове господарство, яке є одним із найкращих лісових господарств області. Певен, лісівники мають бачити, як працюють їхні колеги, які є позитивні напрацювання і як іде робота в інших лісгоспах. Cьогоднішня колегія насичена, роботи для працівників лісгоспу та туристів зроблено багато і, вважаю, що Мукачівський держлісгосп склав іспит на відмінно”.

Директор ДП “Мукачівське лісове господарство” Василь Анталовський:

“Протягом останнього року було повністю відремонтовано контрору лісгоспу та два лісництва. На всі три обєкти було витрачено до 1 мільйона 700 тисяч гривень. Вважаю, що це потрібно робити, адже єфект так сказати на обличчя, адже ремонт – це в першу чергу комфортні умови для лісівників”.

Відповідаючи на питання журналістів, Василь Васильович також поділився планами на майбутнє: “До Мукачівського держлісгоспу цього року від агролісів приєднали нові землі, які треба заліснити та привести у належний вигляд. Це Лавківське лісництво, в селі Клиновець, де з 2018 року ми плануємо побудувати контору лісництва і розпочати роботу”, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

 

Про Захід