Міністр освіти на Закарпатті: «Маємо створити такі умови, аби діти вільно володіли рідною і державною мовою»

Опубліковано:

Як вже повідомляв “Про Захід”, сьогодні, 17-го листопада, в Ужгороді з робочим візитом перебуває міністр освіти і науки України – Лілія Гриневич. Зокрема, міністр завітала до ужгородської школи №4 із поглибленим вивченням словацької мови. “Сьогодні я в Закарпатті проведу цілу низку зустрічей і дискусії які пов'язані з імплементацією закону про освіту в частині статті про мову. Думаю ви знаєте, що, на думку багатьох наших європейських партнерів дискусійна стаття. І для нас дуже важливо, в першу чергу спілкуватися з нашими громадами. Я двічі перед цим в Києві на майданчику міністерства освіти зустрічалася з представниками наших національних громад, зокрема із Закарпаття. Але мені важливо були приїхати сюди, аби поспілкуватися ще з широким колом, відвідати школи.

Перший висновок один: наші різні національні громади мають різні потреби. При цьому нам потрібно враховувати приналежність до певної мовні групи, тому що, наприклад,  для національних громад з мовної групи, до якої належить українська мова, значно легше адаптуватися до навчання українською мовою, значно легше вивчати українську мову і вивчати частину предметів українською мовою. Натомість для тих дітей, які походять з національних громад інших мовних груп, наприклад, фіно-угорської, угорська мова, для них процес оволодіння українською мовою, а особливо в місцях компактного проживання, є значно складнішим. І методики, які нам потрібно застосувати для навчання їх українською мовою, має також відрізнятися.

Тому сьогодні я закликала освітян, науковців до співпраці над новими програмами навчання української мови в школах для національних меншин, для оновлення методик навчання, для оновлення підручників, створення термінологічних словників. Тобто в мене є надія, що вся ця ситуація навколо статті 7 закону про освіту привертає увагу до проблеми якості освіти в наших школах взагалі, і до проблеми оволодіння державною мовою. Ми шануємо право національних громад навчати дітей їх рідною мовою, але це не повинно, і це є положенням всіх наших міжнародних зобов'язань, в якийсь спосіб заперечувати їх вільне володіння державною мовою. Бо державна мова їм дає можливість професійної самореалізації, доступ до соціальних послуг по всій країні, а не тільки в замкнутій конкретній території компактного проживання, і тому ми маємо створити такі умови, аби діти вільно володіли рідною і державною мовою”, – наголосила міністр освіти.

“Про Захід” 

Про Захід