Скандал навколо покинутої дитини в Ужгороді не мав підстав – стверджують у міській дитячій лікарні

Опубліковано:

“Соціальні мережі здатні з будь-якої дрібниці роздути скандал”, – кажуть працівники ужгородської міської дитячої клінічної лікарні, котрі були просто дуже здивовані дописом мами одного свого маленького пацієнта.

Почалося все з того, що 13 листопада ужгородка Світлана Самойлюк написала на свій сторінці у соцмережі “Facebook” про покинуту у лікарні новонароджену дитину. Мовляв, та лежить на самоті, постійно плаче, персонал не хоче брати дитину на руки, до того ж мало годує. Посидіти з дитинкою приходять волонтери, а ще заспокоюють маля мами тих дітей, які лікуються у сусідніх палатах.

Це повідомлення почали поширювати інші користувачі соцмережі, з'явилася інформація про те, що маля покинула 13-річна мама не ромської національності, хтось припустив, що дівчину могли зґвалтувати, а інші почали закликати терміново нести до лікарні підгузки та одяг для покинутої дитини. То що ж із усього цього є правдою – цікавився “Про Захід”.

По-перше, варто прояснити про маму. Як повідомили нам у прес-службі ГУНП в Закарпатській області, він малолітньої породіллі чи її батьків жодних повідомлень про зґвалтування не надходило. А якщо немає підстави, поліція у життя людини втручатися не може. Навіть якщо це тринадцятирічна дитина, котра стала мамою.

Щодо дитини цієї дівчини, то коли ми прийшли до міської дитячої клінічної лікарні, виявилося, що маля, про яке писали і досі активно пишуть у соцмережі, в Ужгороді вже немає, ще кілька днів тому його перевезли до Обласного будинку дитини у Сваляві. Звісно, не через допис ужгородки, просто такою є процедура передачі покинутих або вилучених із сімей дітей до дитбудинку. Коли жінка відмовляється від новонародженого маляти у пологовому, його ще певний час тримають там же під наглядом лікарів. Так було і цього разу. Коли маленький дитячий організм трохи зміцніє, покинуте маля перевозять до дитячої лікарні. Там воно живе близько 10-14 днів, проходить повний медичний огляд, а тим часом юристи готують папери на передачу маляти до Свалявського дитбудинку.

“Те, що в ужгородській дитячій лікарні лежить покинута дитина – це є звична, роками відпрацьована практика, а не якийсь винятковий надзвичайний випадок, – каже головний лікар закладу Ігор Рошко. – Ми були вражені, коли це подали, як якусь сенсацію, до того ж із такими негативними коментарями, адже персонал лікарні дійсно дуже старається забезпечити покинутим дітям якнайкращий догляд. Колись лікарня справді мала проблеми із тим, аби забезпечити покинутих немовлят сумішами, одягом, “памперсами”, але нині із фінансуванням закладу проблем немає, ми повністю забезпечені усім необхідним. Та ж дитинка, про яку ми говоримо, за два тижні у нашій лікарні набрала 500 грамів ваги, що вже йде врозріз із твердженнями у соцмережі про те, що дитину тут мало годували”.

За словами медиків, цьогоріч це був не перший випадок, коли у лікарні певний час проживала одинока дитинка. Наприклад, у той же час, коли туди привезли це покинуте у пологовому 1,5-місячне немовля, там уже чекала оформлення паперів 4-річна дівчинка, забрана соціальними службами у батьків, котрі не справлялися зі своїми обов'язками. Працівниці лікарні досі згадують її з усмішкою, кажуть, такої лагідної дитини у них ще не було, вона до всіх горнулася і обіймала, а спати хотіла лише на одному ліжку з медсестрою, котра за нею доглядала. Персонал читав їй книжечки, разом вчили віршики, робили дівчинці зачіски. Ця дівчинка також поїхала в Обласний дитбудинок, і у лікарні сподіваються, що такій хорошій дитині швидко зможуть знайти гарних прийомних батьків.

Зараз у палаті спеціального боксу для покинутих діток знову лежить маленька пацієнтка. Її теж покинула у пологовому будинку мама, однак у лікарні кажуть: вони не знають подробиць, та й не можуть розголошувати ніяких відомостей про малу. Лікарям відоме лише її прізвище та медичні дані, однак у процесі догляду вони нерідко дають одиноким діткам імена. Цю маленьку дівчинку, купаючи, сповиваючи та заспокоюючи, називають Катькою, однак справжнє ім'я вона отримає вже у Обласному будинку дитини, куди її незабаром відправлять.

Нам показали палату, де зазвичай селять покинутих дітей. Вона розташована окремо від інших лікарняних палат, оскільки ці діти потрапляють до лікарні здоровими, і їх треба берегти від ймовірності заразитися хворобами від інших пацієнтів. Лише зараз, поки на другому поверсі відділення триває ремонт, палати у боксі для новонароджених іноді за браком місць виділяють для інших дітей. Нині  сусідів у маленької покинутої дівчинки немає. На час нашого візиту вона солодко спала у теплій палаті. Постільна білизна і одяг виглядали чисто і охайно, на столику біля ліжечка стояли засоби для догляду, наявні у відділенні і підгузки, молочні суміші кількох видів, і пляшечки для годування, які стерилізують у сучасному стерилізаторі.

Медсестра, котра доглядає за покинутими дітьми, каже, що під час чергування займається лише ними. Цілодобово біля одиноких діток є відповідальна особа. На запитання, чи справді медсестри не беруть на руки покинутих діток, нас запевнили, що це абсолютно не відповідає дійсності. Їх щодня купають, годують і гойдають на руках, буває, що по півночі колишуть, якщо дитя неспокійне. А те, що інші пацієнти чули, як дитинка плакала, зрештою, й не дивно, бо плач – це нормальний вияв емоцій у новонароджених, гірше би було, якби дитина була млява і не показувала характеру.   

Цікаво, що паніка у соцмережах таки призвела до того, що у міську лікарню потягнулися небайдужі ужгородці. Дівчинки, про яку писали у соцмережах, вже кілька днів як нема у лікарні, а одна жінка принесла для неї підгузки, інша же – присипку. Персонал пояснив жінкам, що дитину вже відправили у Сваляву, але і так їй не потрібні були ці засоби, бо все у лікарні є. Але жінки все-одно наполягли на тому, аби залишити подарунки, особливо ж як почули, що до відділення для новонароджених потрапила ще одна покинута батьками дитина.

Палата “Катьки”. Саму її фотографувати не можна, вона спить у ліжечку справа

 

У лікарні кажуть, що нинішня ситуація з кількістю покинутих малят не є дивиною. Років із 15-ть тому у відділенні бувало одразу по кілька таких немовлят, потім, коли породіллям підняли виплати на дітей, кількість покинутих різко зменшилася. Бували роки, коли жодна покинута дитина до них не потрапляла. В останні же два роки дітки тут бувають частіше, і невідомо, що саме на це впливає: зменшення суми державних виплат, загальна ситуація в країні, чи інші чинники.

“Про Захід”          

Про Захід