Оноківська ОТГ: «зайві» клопоти чи розвиток?

Опубліковано:

Село Невицьке Ужгородського району, спільно з сусідніми приміськими селами Кам'яниця, Гута, Оноківці, Оріховиця, Ярок і Стрипа могли утворити потенційну Оноківську сільську ОТГ. Мова про її створення місцевими депутатами і громадськими активістами велася два роки поспіль, однак конкретних кроків, які б зрушили справу з місця, не було, а після входження сіл Яроцької сільради до новоствореної Баранинської ОТГ справа ще більше утруднилася. Непереборною обставиною, яка стримує процес обєднання, є суб'єктивний фактор – нинішнім місцевим радам добре й так, як є, а утруднювати собі життя “зайвими” клопотами про те, яким буде розвиток їхніх сіл завтра – коли вони стануть передмістям Ужгорода, не поспішають.

Тим часом розрахунки, підготовлені консультантом Закарпатського РВ АМУ з бюджетних питань Ю.Траньович, засвідчують фінансову спроможність потенційної Оноківської ОТГ  площа якої може складати близько 12 тис., га, а населення –  6,5 тис.чоловік.  На 2017 рік до загального фонду бюджетів трьох сільрад заплановано 11,3 млн грн надходжень. У разі об'єднання ця сума зросла б у 2,8 разів за рахунок надходжень з податку на доходи фізичних осіб, прогнозний обсяг яких складає 19,8 млн грн. На фінансування закладів освіти потенційна Оноківська ОТГ у цьому році отримала б з державного бюджету 9,2 млн. грн. освітньої субвенції, первинної медичної допомоги – 1,9 млн. грн., а також 0,7 млн. грн. базової дотації. Таким чином загальний бюджет громади склав би щонайменше 42,9 млн. грн., у той час як на фінансування усіх бюджетих установ, розташованих на території трьох сільрад, заплановано 22,6 млн. грн.

Також не можна оминути увагою і 3,5 млн. грн. субвенції на розвиток інфраструктури, які уже могли б освоюватись на благо громади, проте іони так легко упущені. Отже, потенційна Оноківська ОТГ є цілком фінансово спроможною виконувати нові повноваження та забезпечити якісне надання послуг своїм жителям. Так могло би бути. А, наразі,  є так, що за два роки ці села втратили близько 35 млн. грн. державних інвестицій у власний соціальний розвиток. Незважаючи на усе це створення Оноківської ОТГ ще не є зовсім безнадійною справою. Шанс для успішного об'єднання усе ще залишається і ним, відмовившись від особистих амбіцій, треба неодмінно скористатися та зосередитися на соціальному розвиткові сіл. Так, як це роблять у Невицькому.

Сільському голові Невицького Михайлові Лабі вдалося об'єднати депутатів ради та виконком навколо особистої участі у розвитку села, у тому числі й за рахунок грантових проектів. Мова йде, передовсім, про завершення будівництва критого спортивного комплексу, реконструкцію шкільних будівель, асфальтування вулиць, забезпечення жителів села якісною питною водою, встановлення сонячних панелей на будівлях шкільного НВК, амбулаторії, клубу, приміщенні сільради, будівництво велопарковки з інфобоксом для туристів та зведення символічної вїзної арки в “Ужанську долину”. Тут туристи зможуть отримувати вичерпну інформацію про туристичні об'єкти мальовничої Ужанської долини, церкви, веломаршрути, природні пам'ятки Ужгородського, Перечинського і Великоберезнянського районів.

“Ми упродовж кількох років активно попрацювали у грантових програмах. Уже укладено 4 партнерські угоди, з них – 3 наші пропозиції, на які відгукнулися, а один нам запропонувала румунська сторона. На виході – ще 6 документів”,  – каже М.Лаба.

Зовсім недавно у Невицькому урочисто відкрили щойно зведене поле для міні-гольфу на території сільського стадіону. Тепер це – справжній спорткомплекс з добре доглянутим футбольним полем, майданчиком зі штучним покриттям для міні-футболу, волейбольним майданчиком. Спортивні споруди села не бувають порожніми – тут працюють футбольні секції чотирьох вікових груп для 120 дітей та дівоча волейбольна команда. Завершення будівництва спорткомплексу, яке триває тут уже 25 років, було б неоціненою допомогою для сільських спортсменів. Це – одне з головних завдань, яке можна було уже вирішити в умовах об'єднаної громади. Не зайвим є і продовження реконструкції адмінприміщення сільради, яке має оригінальне внутрішнє планування за принципом прозорого офісу, а зовні стилізоване під обриси Невицького замку. Словом, проектів є чимало, а ще більше нових ідей по осучасненню села. На їхню реалізацію потрібні кошти. ОТГ якраз той оптимальний формат, який дає можливість заробляти їх та розпоряджатися ними на власний розсуд. Без принизливого випрошування свого ж у районних та обласних чиновників. Шкода, що сусіди Невицького цього вперто не хочуть зрозуміти…

Закарпатське РВ АМУ

 

Про Захід