В Ужгороді студентам розповіли про те, чому важливо подорожувати до Європи відповідально (Фото)

Опубліковано:

Услід за Тернополем та Івано-Франківськом Ужгород сьогодні приймав київських гостей з ГО “Європа без бар'єрів”. Спільно з ужгородськими організаціями “Центр стратегічного партнерства” та “Закарпатський громадський центр”, за сприяння Ужгородського національного університету студентам-економістам та “міжнародникам” провели публічний семінар, присвячений інформуванню про правила коректного подорожування та працевлаштування у країнах ЄС і Шенгенської зони.

Семінар “Подорожуй відповідально” націлений на те, аби якомога ширша аудиторія довідалася усе, що їй може бути цікаво про подорожі, навчання, отримання біометричного паспорта та навіть відповідальність за порушення міграційних правил ЄС. Сьогодні про усе це розповіли студентам, та вже за два тижні в Ужгороді на подібну зустріч зберуть уже чиновників, прикордонників, представників міграційної служби тощо, аби обговорити, з яким складнощами нині зіштовхуються владні структури та як їх можна подолати.

Виконавчий директор ГО “Європа без бар'єрів” Ірина Сушко під час семінару перш за все розповіла про те, який шлях Україна здолала за останні сім років на шляху до лібералізації перетину кордону з країнами ЄС. Хоча, на думку пані Ірини, не все йшло гладко, наша країна зуміла провести надзвичайно велику роботу, а головне – бажання отримати безвіз дало поштовх для проведення серйозних реформ в країні. Деякі з них: реформа правоохоронної системи, перехід на використання нового виду документів, були більш успішними, а інші, як-от антикорупційні реформи, працюють ще слабо. Однак початок у них покладений, і тепер громада повинна слідкувати, аби реформи укорінювалися, а не відкочувалися назад.

Ірина Сушко також наголосила, що наразі Україні важливо закріпити думку про себе, як про відповідального сусіда. Протягом першого року безвізу у ЄС пильно слідкують за тим, аби це рішення не призвело для країн Євросоюзу до негативних наслідків. Якщо українці масово залишатимуться за кордоном у якості незаконних трудових мігрантів, якщо збільшиться кількість відмов у перетині кордону через порушення певних правил, якщо українці часто фігуруватимуть за кордоном у кримінальних справах – безвіз від України цілком можуть забрати, що і передбачено окремим документом.

Щодо кримінальних справ, то тут наші співгромадяни виявилися законослухняними, і проблем у поліції європейських країн з ними немає. Відмов у перетині кордону у нас теж поки небагато – 0,4%, та й те стосується тих осіб, котрі вже раніше порушували умови перетину кордону. Щодо трудових мігрантів, то тут точних цифр поки немає. Для того, аби кількість відмов у перетині кордону не збільшувалася, і Україна не ризикувала залишитися без безвізу, громадська організація “Європа без кордонів” і проводить по всій Західній Україні подібні семінари. Студентам ще раз нагадали, скільки днів вони можуть провести за кордоном, що потрібно зробити для того, аби поїхати за кордон на навчання, як треба підготуватися до поїздки за кордон, які документи для цього слід мати та що слід пам'ятати, аби подорож була безпечною. Наостанок же всім охочим запропонували пограти у гру “Смарт-поїздка”, у якій потрібно було правильно зібрати документи для подорожі з певною метою (туризм, працевлаштування, освіта тощо).

Вже завтра таку же зустріч представники “Європи без бар'єрів” матимуть зі студентами Львова, а тоді поїдуть у Луцьк.  

Про Захід